Az önkormányzatiság találkozása a Momentum programjával – Kiss Rolanddal, Budapest II. kerület önkormányzatának képviselőjével beszélgetünk

Kiss Roland a 2019. évi önkormányzati választásokon az ellenzék közös jelöltjeként, a Momentum tagjaként került be Budapest II. kerületének önkormányzatába. Akkor célkitűzései között szerepelt egyebek között az egészségügyi és szociális létesítmények fejlesztése, a környezetvédelem magasabb szintre emelése és a helyi közlekedés észszerűsítése. 

Lilapólus:

Miket tekintettél az eltelt több mint 2 év alatt a legfőbb feladataidnak?

Kiss Roland:

Igen szerteágazó, eredeti célkitűzéseim mentén igyekeztem elindulni olyan területeken, melyeknek fejlesztése több, kapcsolódó területre hatással lehet. Így a kerületi lakosok életminőségének javítására kezdtem el koncentrálni, ennek része a köztisztaság, az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése, a zöld területek arányának növelése, a súlyos parkolási problémák enyhítése szerepel. Szociális érzékenységemnél fogva igyekeztem segíteni a hátrányos helyzetű csoportokat is a kerületben.

L: 

Mely területeken sikerült az elképzeléseidet megvalósítani, vagy legalábbis elindítani?

KR:

Mivel a fent említett megoldandó problémák egyik gyűjtő helye a Víziváros, ide összpontosultak erőfeszítéseim is. Megemlíteném, hogy tervünkben szerepel a Nagy Imre tér és a Széna tér megújítása, amivel a zöldterület növelése, a parkolás észszerűsítése és környezetvédelmi célok teljesülhetnek. Folyamatban van a Fazekas utcában a tervezett háziorvosi és fogorvosi rendelő kialakítása. A Víziváros (Margit krt., rakpart, Csalogány utca által határolt terület) rettentően túlterhelt közlekedési szempontból. Itt, ha kis lépésenként is, de előre kell és lehet lépni. Megjegyezném, hogy fentiek egybeesnek a Momentum prioritásaival, melyeknek jó része beépült az Ellenzéki Összefogás programjába, és azok helyi megvalósítását jelentik.

L: 

Milyen “központi” akadályokba ütköztél terveid kivitelezése során?

KR:

Egyfelől léteznek olyan jogi keretek, melyek határt szabnak a lehetőségek kibontásának; másrészt a központi megszorítások és elvonások időnként átugorhatatlan akadályokat képeznek. Utóbbiak, mint ismeretes, jócskán beszűkítették az elmúlt évek mozgásterét. Ezzel együtt büszkén jelenthetem ki, hogy stabil költségvetés mellett tudtunk megvalósítani különféle életminőséget javító intézkedéseket és fejlesztéseket. Ezenkívül feltétlenül meg kell említeni az ingyenes kerületi szervezésű Covid-szűrést, ahol jómagam önkéntesként vettem ki a részem az önkormányzati munkából.

L:

A futó projektek közül melyik a szívügyed, amelybe a legtöbb időt, energiát fektetsz?

KR:

Szívügyemnek tekintem a rászoruló családok, gyermekek-szülők támogatását. E területen 2021-ben sikerült forrást szerezni és elindítani a sajátos nevelési igényű gyermekek (SNI) családjait segítő támogatási programunkat. Ez egy olyan kerületi pilot projekt, melynek keretében 3,5 millió forint állt a budai SNI-s gyermekeket nevelő családok rendelkezésére. Pályázati kiíráson keresztül 30 budai család számára tudtunk egyenként 100-100 ezer forintos támogatást nyújtani. Ezekre a családokra eddig senki nem figyelt oda. Ide tartoznak például azok a családok, ahol korai fejlesztést igénylő, korukhoz képest mozgásukban, kognitív képességeikben lemaradt gyermekeket, az ADHD-szindrómával küzdőket, autistákat, vagy valamilyen fogyatékkal élő gyermeket nevelnek. Az odaítélt összegeket szabad felhasználásban oktatásieszköz-vásárlásra vagy egyéni készségfejlesztésre költhették a szülők. Minden jel szerint ennek a projektnek idén is folytatása lesz. 

L:

Ez rendkívül dicséretes, kerületi szinten új kezdeményezés. Hogyan képzeled el ennek a folytatását, kiteljesítését?

KR:

Ennek a projektnek tervezzük úgymond a másik lábát, ami közösségi tér kialakítása lenne az SNI program kiterjesztésére. E közösségi térben terveink szerint mentálhigiénés és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítanánk a családok részére. Az így létrehozandó információs, szolgáltató és támogatótér helyet tudna biztosítani szülősegítő programok megvalósításához is. 

Jelenleg komoly együttműködésben szakemberekkel igyekszünk felmérni az igényeket, lehetőségeket.

L:
A rettentően széles körű önkormányzati képviselői munkádat hogyan tudod összeegyeztetni az aktív momentumos tagságoddal?

KR:

Úgy gondolom, hogy a kulcs a közös gondolkodás, közös cselekvés, az érdekeltek és érintettek bevonása, valamint a személyes jelenlét, ahol csak lehet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.