Mi kell a kormányváltáshoz? – választásieredmény-forgatókönyvek

A választási győzelemhez legalább 40 olyan körzetben kellene győznie az ellenzéknek, ahol 2018-ban ez nem sikerült: mutatjuk, hol.

A 106 egyéni választókerület többségében, azaz legalább 55-ben az ellenzéki összefogásnak nyernie kell, de ha biztosra akar menni, akkor 59-ben.

A 2018-ban megnyert 15 választókerületi győzelmet idén április 3-án még legalább 40, de biztonságosan inkább 43 körzettel meg kell haladni a Fidesz által bebetonozott fals választási matematika miatt.

Sok a billegő körzet és a bizonytalan tényező: esetleges visszalépések, a kis- és kamupártok ajánlásgyűjtési számai, választási hajlandóság,

A 2018-as választások eredményeiből kiindulva 65 körzet van, ahol van reális esélye az ellenzéki összefogás győzelmének. Viszont létezik 41, ahol szinte csodaszámba menne az ellenzéki győzelem.

Ez egy sokváltozós egyenlet, de leginkább egyenlőtlenség. Az ellenzéknek nagyjából 3-4 százalékponttal többet kell gyűjtenie listán, mint a Fidesznek, hogy többségbe kerüljön.

Hol várható a legélesebb verseny? Hol győztek az ellenzéki pártok 2018-ban? Melyek a jelenlegi csatatérkörzetek? Kik a váratlan indulók? Melyik az a 7 választókerület, ahol az ellenzék biztosíthatja győzelmét, de legutóbb kevesebb szavazatot kapott, mint a Fidesz? Mennyit számít a listás győzelem? Miért ér kevesebbet egy ellenzéki szavazat, mint egy kormánypárti?

A kép rendkívül összetett. Ezekre a kérdésekre a lehetséges válaszokat ITT találod.

Összefoglalva: az ellenzék akkor kerülne 101:98 arányú többségbe, ha a listás szavazást 3 százalékponttal (48:45 arányban) nyerné a Fidesz előtt, ez pedig 56 egyéni választókerületi győzelmet feltételez az ellenzék számára.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.