forrás: olkt.net

Hit-háttér az ATV-n

„A 2022-es választás tétje, hogy a globalisták hazai képviselői kezébe kerül az államhatalom, vagy megmarad azoknál, akik az itt élő polgárok javára és érdekében használják azt”. Ez a kijelentés, mely Németh Sándor, a Hit gyülekezete vezetőjének, illetve az ATV-t birtokló és többségi befolyással rendelkező cégháló meghatározó emberének egyházi lapjában került közzétételre, a “vallási vezető” újévi köszöntőjében, nem különösebben szorul értelmezésre. Azt a kérdést azonban mindenképpen felveti, hogy hogyan fér meg egymással az ATV, többségében ellenzéki hangoknak megszólalási lehetőséget biztosító, „független” TV csatorna a legbefolyásosabb tulajdonosának egyértelmű Fidesz párti nézeteivel. Nem mintha új keletű kételynek adnék hangot, mivel a gyanú már régóta ott lebeg a levegőben.

2020-ban a Németh Sándor vezette Gyülekezet a kormánytól állami és önkormányzati intézményekkel azonos támogatási jogosultságot kapott, de már 2011 júliusában bejegyzett, történelmi egyházként ismerte el az akkor még újdonsült Fidesz kormány. Ezek után, amikor 2021 májusában Németh Sándor megszerezte az ATV tulajdonjogának 5%-át, felmerült a kérdés – főleg a mögöttes cégháló feszegetése révén -, hogy vajon lesznek-e és milyen mértékű jobbra tolódások az ATV műsor politikájában, de leginkább funkcióját, céljait tekintve. Miután 2021 júliusában Semjén-tömjén Zsolt a kormány nevében új, átfogó szerződést kötött a Hit Gyülekezetével, méltató beszédében egyértelművé tette, hogy a szerződés emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően rendezi mind jogilag, mind anyagilag a Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét és társadalmi szerepvállalását. Ezt az „aktust” tekinthetjük úgy, hogy ettől kezdve Németh Sándor magáénak mondhatja a Fidesz teljes támogatását céljai megvalósításához.

Ha jól belegondolunk, nem tudjuk mit gondoljunk. Az ATV-n azóta is mennek a megszokott, kormánykritikus műsorok, az enyhén ellenzékies retorikával; ugyanakkor elrugaszkodott, kormánypárti elemzőknek, véleményeknek is szabad utat engednek. Ez elvileg a demokrácia és a független „hír portál” képzetét kelti, ám felmerül a gondolat 1-2 műsorvezető kérdezési stílusa kapcsán, hogy valójában nem akarnak-e több információt kihúzni ellenzéki vezetőkből, a jelenlegi hatalom által történő hasznosításra. A másik oldalon viszont vannak az ATV-ben olyan szakemberek, akiknek szakmaisága, integritása nem megkérdőjelezhető, és ellenzéki szimpátiájuk is időnként fel-felvillan. Így nehezen képzelhető el, hogy őket tudomásukkal, vagy bármely eszközzel rá tudnának bírni valamiféle kettős játékra. Ugyanakkor ott van Simon András kiváló kommunikációs szakember, az ATV korábbi műsorvezetője, aki csaknem „ukk-mukk-fukk” távozott és beállt az ellenzéki, közös miniszterelnök-jelölt, Márky-Zay Péter stábjába. Találgathatunk, hogy azon túl, hogy a Fidesz leváltását fontosabbnak tartja a sztár-műsorvezetői karrierjénél, vajon ellenzéki elkötelezettsége túllépett-e egy határt az ATV vezetősége szemében, és ezért felkérték volna, hogy „fedje fel lapjait”, vagy önként érezte úgy, hogy a „független” csatorna által felállított korlátok között már nem tudja önmagához hűen folytatni munkáját.

Mindenesetre, nem árt fokozottan odafigyelni ellenzéki politikusainknak, amikor az ATV-ben nyilatkoznak, vagy bármiképp megnyilvánulnak a különféle műsorokban, mert az ördög nem alszik.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.