Listás jelöltjeink: Naszádos Zsófia

Naszádos Zsófia a Momentum szakpolitikai stábjának tagja, kül-és biztonságpolitikai, magyarságpolitikai szakértője. Az ellenzéki előválasztáson Budapest 7-es számú egyéni választókerületének jelöltjeként indult, ahol hagyományosan, évtizedek óta szocialista jelölt viszi el a pálmát. Jelenleg stratégiai és kommunikációs tanácsadóként dolgozik Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes kabinetjében a Városházán.  A Momentum listáján a 10. helyen szerepel.

Rengeteg időt és energiát fektettél az előválasztási kampányodba a XIII. kerületben, tudva azt, hogy a helyi szocialista jelölt feletti győzelemre túl sok esély nincs. Mi motivált mégis az indulásra?

A Momentum rendkívül fontosnak tartotta, hogy az előválasztásokon az összes egyéni választókörzetben indítson saját jelöltet, és lehetőséget adjon a választóknak új arcokra szavazni. Ezért számomra nem volt kérdés, hogy vállalni fogom a megmérettetést Angyalföldön és Újlipótvárosban. Ahogy említetted, a szocialisták elsöprő erőfölénnyel indultak a választáson, viszont azt is láttuk, hogy a Momentum egyre ismertebbé és erősebbé vált a kerületben létrejötte óta.  Én ezt az indulást pozitív kihívásként fogtam fel, egy hosszú távú építkezés egyik első elemeként. Lényegesnek tartottam a szavazók tudomására hozni, hogy a Momentum jelen van, létezik, mint politikai párt, és ami nagyon lényeges: van érvényes szakpolitikai ajánlatunk. Én őszintén szólva abszolút nem számítottam arra, hogy második leszek ebben a versenyben, de végül is sikerült a DK jelöltjét magam mögé utasítani. Az is világosan kiderült, hogy komoly kereslet van a programunk iránt, amelynek középpontjában egy kifejezetten bátor, modern városfejlesztési vízió állt. Határozottan kiálltunk a zöld szempontok érvényesítése, a különböző városi funkciók összehangolásának szükségessége mellett. 

Az elmúlt években a Momentumon belül több területen és pozícióban is kipróbáltad magad. Melyiket érezted a leginkább testhezállónak, és milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

Én a pártban a pályafutásomat a szakpolitikai területen kezdtem. Most, hogy az előválasztás lezárult, szeretnék újra sokkal aktívabb lenni, mert a szakpolitikát tekintem igazi otthonomnak.  A munkámat a külpolitikai munkacsoportban kezdtem, később szakpolitikai igazgatóként foglalkoztam a program koordinációval is, és igazából ez lett a szívem csücske: hogyan lehet lépésről-lépésre összehangolni a különféle szakpolitikai területeket úgy, hogy az a Momentum hosszú távú víziójába, értékrendjébe és kommunikációjába is szervesen illeszkedjen. Ez a szintetizáló munka az, amivel a legjobban szeretek foglalkozni.

A Momentum programalkotásából is kivetted a részedet. Mely programelemek kidolgozása fűződik a nevedhez?

Mielőtt elkezdtem momentumozni, kutatóként dolgoztam az MTA-n, Németország és Közép-Európa gazdasági, politikai folyamataival foglalkoztam az Európai Unión belül. Ezért a Momentumnál a programírásban is leginkább ezekre a területekre fókuszáltam. Például arra, hogy a Visegrádi Együttműködést hogyan lehetne megújítani úgy, hogy erősítse, és ne gyengítse az EU-t. Később belemélyedtem egyéb területekbe is, mint az euró bevezetése, vagy olyan aktuális biztonságpolitikai kérdések, mint az orosz titkosszolgálat befolyásának növekedése hazánkban. Ez azonban mindig csapatmunka volt, hatalmas öröm és büszkeség a Momentum szakpolitikai csapatába tartozni. Friss szemmel igyekszünk ránézni a kihívásokra, és új ügyeket tematizálni, mert a választók is unják már, hogy a politikusok sokszor ugyanazokat a köröket futják.

A Momentum a koalíciós tárgyalások során gőzerővel dolgozik azon, hogy minél több jelöltje kerüljön fel az ellenzék közös listájára. Amennyiben Te is rajta leszel, hol képzeled el a helyedet a közös csapatban ellenzéki győzelem esetén?

Én mindenképpen egy szakmai profilú képviselőként gondolok magamra, konkrét, jól megfogható területeken szeretek ténykedni. A tágabban értelmezett külpolitika és külgazdaság politika területén képzelem el magam. Ezen a ponton megemlíteném, hogy most kezdtem bele egy projektbe a külpolitikai munkacsoporton belül, hogy jobban körüljárjuk a nemzetbiztonságilag kockázatos nagyberuházásokat, melyek a kínai és orosz befolyás előretolt bástyái. Ezek közé tartozik például a Budapest-Belgrád vasútvonal, a Fudan egyetem, és Paks2, ahol többek között arra is próbálunk megoldást találni, hogy ezekből hogyan tud Magyarország visszatáncolni az orosz és kínai befolyás visszaszorítása érdekében.

Köszönöm szépen az interjút, az utolsó válaszodban említett projekteddel kapcsolatosan még biztosan meg fogunk keresni egy külön nagyinterjú keretében is!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.