Listás jelöltjeink: Hornyák Evelin

A következő napokban sorban bemutatjuk a Momentum listás jelöltjeit. A mai interjúnk a Momentum borsodi jelöltjével, Hornyák Evelinnel készült.

Hornyák Evelin a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd rövid miskolci tanulmányok után Leedsben, Prágában és Birminghamben végzett felsőfokú tanulmányokat. Jelenleg az élete megosztott Brüsszel és Magyarország között, mivel Donáth Anna európa parlamenti képviselő stábjában dolgozik mint szakpolitikai tanácsadó.

Jelenleg Evelin a Momentum Mozgalom szakpolitikai csapatában a roma programért felelős szakértő, a szociálpolitika és esélyegyenlőség munkacsoport koordinátorhelyettese és a kazincbarcikai helyi szervezetének elnökségi tagja. Az előválasztáson a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 04. számú oevk-ban indult, ahol második helyen végzett.

Külföldi egyetemen végeztél, és az Európai Parlamentben dolgozol a Momentum EP-képviselője mellett. Hogyan tudnád az itt megszerzett tudást kamatoztatni parlamenti képviselőként? 

Én kifejezetten hiszek abban, hogy a fiataloknak meg kell adni a lehetőséget arra, sőt ösztönözni kellene, hogy külföldön is kipróbálják magukat, felfedezzenek más kultúrákat, más tanítási módokat, vagy adott esetben más munkakultúrát mint amit otthon megszoktak. Ezzel kinyílik a világ és rengeteg hasznos tudást lehetne hazahozni. A már kint élő magyarokat pedig ösztönözni kell a hazatérésre. Ezekre például a Momentumnak van programja is. 

Viszont az Orbán-féle bezárkózás, brüsszelezések, különféle gyűlöletpropagandák egyáltalán nem ezt az irányt mutatják. Ezen mindenképpen változtatni kell kormányváltáskor és ezen szeretnék is dolgozni. Ezen felül a diverz szakmai tudást amit elsajátítottam az évek alatt, illetve a parlamenti tapasztalatot tudnám kamatoztatni a parlamentbe jutás esetén.

Ha bejutnál, akkor feladnád, fel kellene-e adnod a munkádat az EP-ben?

Természetesen egyszerre a kettőt nem lehet csinálni, mert mind a két feladat teljes embert követel meg, úgyhogy az EP-ben megszüntetném a szerződésem. 

Mi köt/vonz Borsodhoz, itt vannak a gyökereid?

Bennem van egy erős borsodi, azon belül is kazincbarcikai identitás ami bárhova is vitt az élet mindig megmaradt és büszke vagyok arra, hogy innen származom, itt nőttem fel és itt kezdtem el a politikai munkámat. Sokan mondják, hogy sorsod Borsod, és ez szerintem így is van, mivel életrevaló és kitartó embernek nevel, és bárhol is legyünk a világban mindig össze fog minket kötni az, hogy Borsodból származunk.

Az előválasztáson alulmaradtál Hernádszentandrás polgármesterével, Üveges Gáborral szemben. Mi ebből számodra a legnagyobb tanulság?

Visszatekintve már nem élem meg csalódásként mert nagyon sok emberrel sikerült beszélnünk, felszántottuk a kisebb településeket is ahol még soha nem hallottak a Momentumról, és valljuk be a vidék nélkül nem lesz kormányváltás, úgyhogy én büszke vagyok a csapatomra, hogy elvittük a hírünket nagyon sok helyre. Ezen felül, erősödtünk a régióban, ami kifejezetten fontos lesz a következő választásokkor. A legnagyobb tanulság, hogy még mindig van hova fejlődnünk az építkezés és mozgósítás terén vidéken.

Miért mélyedtél bele a romapolitikába?

Már egyetem alatt is foglalkoztam romapolitikával, kisebbség politikával, azonban igazán Donáth Anna mellett kezdtem elmélyedni a szakmában. Anna mellett dolgoztam a Európai Roma Stratégián, közösen kezdtük el a Momentum Roma Emancipációs Munkacsoport megalakítását és a Momentum Roma Programjának szakmai előkészítését. Jelenleg az ellenzék közös roma programján dolgozom a Momentum részéről mint szakmai felelős. 

A téma kiemelten fontos kell, hogy legyen kormányváltás után, mivel 30 év adósságágát kell törlesztenünk a cigányság felé nagyon sok területen. Ilyen például az oktatásban a szegregáció gyakorlatok felszámolása, esélykiegyenlítés a munka világa területén, a cigányellenesség felszámolása kormányzati szinten, reprezentáció kérdése…a munka sok lesz, de nagyon sok jó roma program íródott az elmúlt években amiket elő kellene végre venni a fiókból és elkezdeni a megvalósításukat. Ehhez viszont nem ciklusokban kell gondolkozni, hogy ezzel nő e a következő választásokig a támogatottság, hanem a következő 10 évre kell tervezni mivel az esélykiegyenlítés és diszkrimináció nem oldódik meg varázsütésre. Kemény munka, de el kell kezdenünk.

Ha nem kerülsz be a parlamentbe, akkor is folytatni kívánod ezt a munkát? És ha igen, hogyan?

Én egész életemben olyan önkéntes és hagyományos munkákat végeztem ahol valamit tenni tudtam azért, hogy a világ egy kicsit jobb hely legyen. Mindenképpen ezt szeretném folytatni akkor is ha nem kerülök be most a parlamentbe.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.