Fotó: Donáth Anna facebook

Macron látogatása a Momentum szemszögéből

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője az Emmanuel Macron francia elnökkel történt találkozóját követően a közös ellenzéki sajtótájékoztatón túl saját értékelését is közzétette facebook-oldalán a francia köztársasági elnök budapesti látogatásáról.

Macron – érthető módon – azért jött Magyarországra, hogy a magyar kormányfővel a közös pontokat keresse a párbeszéd és az együttműködés kialakítására. Mivel a két politikus egészen másképp gondolkodik Európáról, és igen nagy szakadék tátong Orbán és Macron beállítottsága, képviselt értékei között, így ez elég nehéz feladatnak tűnik. Míg Macron olvasatában Orbán mint „európai partner” kerül említésre, ezt a Momentum elnöke úgy ítéli meg, hogy a magyar kormányfő „egyre kevésbé partner, és egyre kevésbé európai”.

Az a felvetés, hogy Oroszország „partnere lehet Európának a Kínai Kommunista Párt gazdasági és politikai terjeszkedésének megállításában”, eléggé abszurd mód hangzik. Egy olyan ország, aki nem riad vissza otthon az elnyomás eszköztárának bevetésétől, külföldön pedig a kibertámadásoktól sem, valamint egyfolytában az Unió gyengítésére és megosztására törekszik, akárcsak Kína, hogyan válhatna az Unió együttműködő partnerévé Kína ellenében? A kínai elnyomó rezsim befolyásszerzését Európában meg kell akadályozni, de más módon.

Macron egy erős Európai Unió összekovácsolásában érdekelt, ami a kölcsönös bizalomra épül az uniós tagországok között. Ehhez viszont Orbán Viktorban nem fog szövetségesre találni, akinek pont egy gyenge Unió az érdeke, akinek szövetségi politikájában ugyanúgy, mint idehaza, a bizalomnak nyoma sincs, még a saját bizalmi embereit is lehallgatja.A Momentum részéről Donáth Anna egyértelművé tette, hogy kész a partnerségre Franciaországgal a kormányváltás után, illetve Franciaország uniós elnöksége idején, ami a jövő év elejétől esedékes. A Momentum elnöke hangsúlyozta, hogy Macron pártjának, az En Marche-nak képviselőivel már jó két éve együtt dolgoznak a Renew Europe frakcióban, és így világossá vált, hogy melyek azok a közös témák, melyekben a két ország érdekei egybeesnek. Történelmi kihívások és nehéz döntések várnak jövőre mindkét kormányra, egy erősebb, emberségesebb, igazságosabb és zöldebb Európáért.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.