Berg Dániel

Listás jelöltjeink: Berg Dániel

Ebben a sorozatunkban bemutatjuk a Momentum listás jelöltjeit. A mai interjúnk a Momentum nemzetközi kapcsolatainak egyik szimbolikus alakjával, Berg Dániellel készült.

Berg Dániel a II. kerület alpolgármestere, a Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testület elnöke. Alpolgármesterként hozzá tartoznak a nemzetközi kapcsolatok, európai uniós források és fejlesztések, a kultúra és ifjúság, részvételiség, valamint az okos város, a digitalizáció és az innováció szakterületek. 2019-es választást megelőző két évben a párt elnökségi tagjaként tevékenykedett. Jelenleg a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsalád alelnöke.

Budai művészcsaládban nőtt fel, szülei és nagyszülei is színházi emberek voltak, így személyesen is kiemelten fontos számára az egykor pezsgő bel-budai kulturális élet felelevenítése, támogatása. Párjával és kiskutyájukkal Vízivárosban élnek.

A felsorolt funkciók ellátása, a kívülálló szemével több, mint teljes embert kíván. Nem megy egymás rovására a rengeteg feladat? Mi a titkod? Hogyan tudsz ennyi kihívásnak egyszerre megfelelni?

Egy viszonylag új és fiatal pártban mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából. Igyekszem keresni a szinergiákat, mint ahogy az ALDE alelnökség és alpolgármesteri munka között is. Alpolgármesterként hozzám tartoznak a nemzetközi kapcsolatok, amelyben nagy előnyt jelent, hogy közvetlen kapcsolatom van miniszterelnökökkel, uniós biztosokkal, és pártvezetőkkel egyaránt. Rengeteg nemzetközi jó gyakorlatot ismerhetek meg így, ahogy sok együttműködési lehetőséget is megnyitnak ezek a kapcsolatok a kerület előtt. És még nem is beszéltünk a kampányidőszakról, amikor természetesen én is kiveszem a részem a pultozásból és terepmunkából!

 Az ellenzéki előválasztásokon Te voltál a Budapest IV. sz. OEVK jelöltje. Elsőként indítottad el helyi kampányodat, és álltál ki nyilvános vitára Tordai Bencével, méghozzá igen szép eredménnyel. Ekkor úgy döntött a párt, hogy visszaléptetnek Tordai Bence javára. Hogyan élted meg ezt a váratlan fejleményt?

Mint minden kampányban, itt Budán is azért dolgoztunk, hogy elnyerjük a választók bizalmát. Így joggal volt csalódott a kampánycsapat, hogy nem tudtuk végül megmérettetni magunkat. Viszont Tordai Bencét korrekt jelöltnek és embernek ismertem meg, aki sokat dolgozott és dolgozik a budai polgárokért. Az, hogy Bence konkrét vállalásokat tett a programom beépítésére – különösen a budai kis- és középvállalkozók képviseletének kérdéseiben – nagyban megkönnyítette a dolgomat. Bízom benne, hogy jól fogunk tudni együtt dolgozni az Országgyűlésben, és természetesen továbbra is aktívan segítem a kampányát.

A kerület alpolgármestereként számos kiemelt terület felelőse vagy, és a Momentumon belül, mint külpolitikai szakemberre tekintünk rád. Eddigi projektjeid, eredményeid közül melyikre vagy a leginkább büszke?

Alpolgármesterként nagyon büszke vagyok a Margit-negyedre, amely egy komplex kerületfejlesztési kezdeményezés. Az önkormányzati ingatlanok közösségi hasznosítása által célunk ösztönözni a kulturális és civil kezdeményezéseket, ahogy a kiskereskedelmet és innovatív vállalkozásokat is. Egy ilyen rendhagyó projektnél sok kihívást kell megugrani, de örömmel látom, hogy a kerületben elkezdtek megnyitni a Margit-negyed új arcai. Külpolitikusként pedig büszke vagyok az ALDE pártcsaládhoz való csatlakozásra, amely által Európa egyik legbefolyásosabb politikai közösségének lettünk tagjai, és sok fontos szövetségessel tudtunk kapcsolatokat kiépíteni. 

 A 2022-es kormányváltásnál ha bejutsz a parlamentbe, mely szakterületeken képzeled el tevékenységedet?

Mint ahogy a kampányban, az Országgyűlésben is szeretném továbbra is képviselni a magyar vállalkozók ügyét, hogy egy tiszta és kiszámítható vállalkozói környezetet, szabad és igazságos piacot tudjunk teremteni hazánkban. Külpolitikai hátterem miatt szívesen dolgoznék az euroatlanti kapcsolatok erősítésén, és szintén szívügyem a kulturpolitika, különösen a TAO-rendszer reformja, a független művészet és kultúra támogatása. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.