Az Orbán-kormány az osztogatást választotta a járvány elleni védekezés helyett

Az alábbi írás véleménycikk. A formátumból adódóan a szerző saját véleményét tükrözi. Előfordulhat, hogy a leírtak nem egyeznek a lapunk olvasó által megszokott, elvárt szellemiségével. Ennek ellenére fontosnak tartjuk olyan vélemények megjelenítését is, amik megosztóak, az olvasóink többségi véleményével nem egyeznek. Tesszük mindezt a véleménybuborékok felszámolásának, a kritikus gondolkodás újbóli megjelenésének reményében.
Ha nem értesz egyet a tartalommal, vitáznál vele, írj ellenvéleményt a news@lilapolus.hu címre!

Az Orbán kormány járványkezelésének gyakorlatát a jövő évi választást mindenáron megnyerni akaró politikai taktikázása hatja át. Megkésett és nem elégséges korlátozó intézkedések, a félelem attól, hogy a népszerűtlen intézkedések, melyek a járvány megfékezéséhez alapvetőek lennének, szavazatvesztéssel járnának. Így hát nincs zárás, helyette van pénzszórás, eszetlen költekezés az eddig folyamatosan kifosztott néprétegek visszahódítására, szavazataik megvásárlására. (Ne legyen senkinek se kétsége afelől, hogy ha esetleg maradna a Fidesz autoriter uralma, akkor többszörösen vennék ezt vissza az érintettektől.). Tehát zakatoló gazdaság bármi áron. Márpedig az, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon, nem kivitelezhető. A járvány elleni védekezés nem lehet eredményes gazdasági korlátozások nélkül.

A lakosságarányos Covid-halálozásban ismét világelsők vagyunk a 9 és fél milliós népességünkre jutó napi 190 fő körüli elhalálozással. Az oltást a kormány „mindenhatónak” tartja, amivel több gond is van: egyrészt, az oltásellenesek akkor sem veszik fel az oltást, ha a szemük láttára leheli ki a lelkét egy Covid-fertőzött beteg; ezzel a jelenleg a szakértők által szükségesnek ítélt 80-90%-os átoltottságot (nyájimmunitás) nem tudjuk elérni. Másrészt, az idős korosztálynak az év első hónapjaiban beadott Sinopharm vakcina számukra nem volt ajánlott, így csak minimális védettséget jelentett, azt is elég rövid ideig. Harmadrészt, az immunitás magas fokának fenntartásához már a 3. oltás beadására is szükség van, amit eddig a népesség kb. 13%-a vett fel. Fentieket összegezve könnyen belátható, hogy magas immunitási szinttel jelenleg a népességnek nem több mint kb. 25%-a rendelkezhet, mivel a vakcina beadása után 4-6 hónappal az immunvédelem erősen csökken.

A kormánynak eddig sikerült eltitkolni, elferdíteni, a kontextusból kivenni az amúgy is kétes hitelességű adatokat. Most viszont a Magyar Orvosi Kamara közzétett egy kimutatást, miszerint így oszlik meg az adatokat szolgáltató kórház intenzív osztályán kezelt 125 Covid-fertőzött beteg:

87 fő oltatlan, 31 fő 4 hónapnál régebben oltott, 7 fő 4 hónapon belül oltott. Utóbbi 7 főből 2 fő háromszor oltott volt. Arról viszont itt sem találunk adatokat, hogy az említettek milyen oltást kaptak, és az oltottak közül hányan kaptak 2. oltást.

Míg a környező országok, például Ausztria, Szlovákia, Lengyelország a fertőzésszám növekedését észlelve azonnali korlátozó, lezáró intézkedéseket vezetett be, nálunk vígan élhette világát és maszk nélkül, távolságtartás nélkül, éjszakai kijárási tilalom nélkül dorbézolhatott hazai, külföldi, oltatlan és kvázi oltott. Kvázi, mert a kormány által az első oltás után néhány nappal utánunk dobott „védettségi igazolvány” valójában nulla védettséget jelent. Ennek felmutatásával szabad volt a vásár. Senkinek sem öröm, hogy újra ott tartunk, ahol a 3. hullám csúcsán. Biztonsággal kijelenthető, hogy ez egyértelműen a kormány készakarva félrevitt járványkezelésén és a jövő évi választások mindenáron történő megnyerésének előkészítésén múlott. És még nincs itt a vége: az Omikron még csak most jön.

Miheztartás végett, és csak úgy mellesleg: Japánban a napokban napi szinten egy azaz 1 fő vesztette életét Covid-fertőzés miatt a 126 milliós népességből, míg Magyarországon a 9,5 millióból 191. A pandémia következtében Japánban a járvány kezdete óta összesen 18,360 fő vesztette életét, míg Magyarországon a 9,5 millióból 35.000 – ezév december 2-i adatok szerint.

Akkor hát miről beszélünk?! Ja persze: ott nem lesznek jövőre választások… de ha lennének, az ottani kultúra és gondolkodás ezt nem fogadná el, mint ahogy ez más demokráciákban sem szokásos.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.