Donáth Anna nem ért egyet Márki-Zay Péter eddigi kampánystratégiájával

Bő egy órás interjút készített Benyó Rita a JelenValó riportere Donáth Annával a Momentum új elnökével .

Az interjúban bővebben beszélt arról miért gondolja úgy, hogy az ellenzék elvesztetegetett egy hónapot. Ahogy fogalmazot: nem dőlt hátra az ellenzék. Nagyon nagy munkák folynak a háttérben, de kifele úgy tűnik, mintha az ellenzék hátradőlt volna, és ez nagyon nem jó. A kritikája erre vonatkozott.

A hat párt adott egy miniszterelnök jelöltet és ez új játékmezőt hozott létre. Ezt a játékmezőt be kell lakni. Csakhogy most már eltelt több mint egy hónap október 23-a után, most már nem belakni kéne, hanem most már játszani ezen a játékpályán.

A start gombot nem feltétlenül a Momentumnak kell megnyomnia, de meg kellene végre azt nyomni.

Kövér László kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban szerinte lehet azzal jönni, hogy Kövér László sok baromságot mondott már az elmúlt években, és ez így is van. Sok gyomorforgató dolgot is mondott. Amit viszont ő most ezen a hangfelvételen közzétett, az nem szól másról, mint a legsötétebb diktatúrákat idéző időről.

Egyértelmű, hogy érzik és tudják, hogy elveszthetik ezt a választást, az a kormány, amely a titkosszolgálatot nem a nemzet biztonsága érdekében használja fel, hanem az ellenfeleinek a lejáratására és az ellenfeleivel való harcban, az nem hogy nem felelős kormányzat, hanem ez az a világ, amiből a rendszerváltáskor ki akart menekülni a magyar társadalom.

Arra a kérdésre, mit gondol a Momentum a feles alkotmányozásról elmondta, hogy a Momentum ragaszkodik ahhoz, hogy jogállami keretek között állítsák helyre a jogállamiságot. Nagyon nagy felelősség van abban, hogy ne csináljon azellenzék olyat, amivel bármilyen következő kormány éppúgy a kénye-kedve szerint vissza tud élni, hiszen pontosan ezt akarjak meghaladni. Van egy csomó minden, amit feles többséggel is meg lehet oldani. Arra kell fókuszálni, ami lehetséges, és nem arról beszélgetni, hogy mi nem, és ráadásul tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy akár kétharmaddal is lehessen kormányt váltani, csak ahhoz végre el kéne kezdeni, tényleg rendesen kampányolni.

Vezetésével szociálisan érzékeny zöld politikát hirdetett meg a Momentum, de mi különbözteti majd meg a baloldali fordulat utáni Momentumot az LMP-től, vagy a Párbeszédtől?

Nem lesz megoldás a klímaváltozással szembeni harcban, ha azt egyetlen párt képviseli. A zöld kérdés az most már nem egy ökopolitikai identitásbeli kérdés, a zöld kérdés létkérdés. A szociális érzékenység nem egy elvi ideológiai kérdés, nem egy baloldali kérdés. Szociális érzékenység nélkül nem létezik együttműködő társadalom.

A momentum számára most az első és legfontosabb kérdés a kormányváltás, de a kormányváltás nem cél, az egy nulladik lépés. A frakció nem cél, hanem egy eszköz ahhoz, hogy végre abban a döntéshozói szerepben is meg tudja a Momentum mutatni azt, hogy a mik megoldásaik és a mik gondolataik, mik azok vízióik, ami Magyarországnak végre a változást elhozza.

Több esetben is kritikát fogalmazott meg Márki-Zay Péter kampánystratégiájával kapcsolatban. Fontosnak gondolja a politikai és magán élet elválasztását. Szerinte az ellenzékek példát kell mutatni. Például azzal, hogy nem szállnak bele akár fideszes képviselők magánéletébe azon a szinten, ahol már olyan emberekről van szó, akik nem vállalták a közszereplést. A közös együttműködésben ezeket a határokat meg kell húzni. Nem tud se egyetérteni, se azonosulni azzal, hogyha ennyire belépnek a másik magánszférájába.

A Coming out kifejezetten olyan dolog, ami az egyéntől kell, hogy jöjjön.

Ugyanazokkal az eszközökkel operálni, amire a Fidesz az elmúlt 11 évben propagandagépezetet épített ki és gyűlöletkampányokat tudott felépíteni, abba nem szabad az ellenzéknek belemenni.
A Márki-Zay Péter által felállított migránsszámlálóval kapcsolatban úgy véli, hogy nem ezeken az eszközökön keresztül lehet a közös politikai kampányban továbbhaladni.

Kérdezték apja bírósági ügyéről is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Jelenleg van egy bírósági döntés, ami a legsúlyosabb vádak alól felmentette az édesapját. Innentől kezdve ezt az ügyet lezártnak tekinti. A propaganda bármikor bármit fel fog melegíteni. …Úgyhogy nem azzal kell törődni, hogy mikor mit fog éppen kitalálni, és hol fog hazudni a hatalom, hanem el kell érnüni, hogy a lehető leggyorsabban eltakarodjanak a fenébe, és soha többet nem megengedni, hogy egy ilyen rendszer kialakulhasson.

Donáth Annával készült teljes interjú megtekinthető itt:

forrás: jelen.media

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.