Szavazatszámláló kerestetik!

Van két hírem. Az egyikben Szijjártó külügyminiszter retteg: „Bizonyos országok és szervezetek arra készülnek, hogy beavatkozzanak a magyarországi választásokba”.

Ezt már megszoktam. Mindig félni kell valakitől, vagy valamitől, amitől azután jól megvédenek és a végén mindenki boldog lesz.

A másik izgalmasabb. A birtokomba került egy levél, amit a Nemzeti Választási Iroda (NVI) küldött választópolgároknak azzal a felszólítással, hogy „jelentkezzen szavazatszámláló bizottsági tagnak a jövő évi választásokra!

El sem tudom mondani azt, hogy polgármesterként mennyire hálás vagyok az NVI-nek, hogy gondol az önkormányzatokra.

Hogy mentesíteni akar minket a szavazatszámláló jelöltek felkutatásától.

Hogy közelebb akarja hozni a demokráciát az emberekhez.

Hogy még véletlenül sem akar – hogy is mondta Szijjártó? – beleavatkozni a választásokba.

Magyarázza már meg nekem valaki, hogy miért ezt írták: „várhatóan ugyanezen a napon több kérdésben is népszavazást tartunk”.

Mit keres itt a várhatóan szó a maga bizonytalanságával? Hiszen a kétharmad a napokban már megszavazta azt, hogy a népszavazást és választást egyidejűleg lehessen tartani. Eddig úgy volt, hogy referendum nem tűzhető ki az országgyűlési, európai parlamenti vagy önkormányzati választásokat megelőző és követő 41 napon belüli időpontra. Most máshogy lesz.

Azt sem értem, hogy miért csak azokkal az állampolgárokkal levelezget az NVI, akik jelen voltak a békemeneten, vagy legalább aláírták valamelyik nemzeti konzultációnak csúfolt baromságot.

És még nem értek valamit. A jogszabály szerint a Szavazatszámláló Bizottságok (SZSZB) tagjait a jegyző javaslatára a helyi önkormányzat képviselő testülete választja meg. Ezek a megválasztott SZSZB tagok kapnak tiszteletdíjat. A pártok által delegált SZSZB tagok társadalmi munkában végzik a feladatot.

Vajon milyen megfontolás vezeti a NVI-t abban, hogy békemenetes embereket levélben azzal hitegessen, hogy majd a helyi önkormányzatban SZSZB tagnak választja őket és kapnak bruttó 50.000 forintot a beáldozott vasárnapért?

Jó lenne, ha lekopnának az önkormányzatokról. Ne Budapest belvárosából, az Alkotmány utca 3-ból akarják már megmondani azt, hogy egy vidéki településen mely személy képes reggel 5-től éjfélig nagy odafigyeléssel, hibamentesen és csalásmentesen végig dolgozni egy napot.

Vagy esetleg másról van szó?

Attól félnek, hogy minden választókerületben lesz néhány jól kiképzett ellenzéki szavazatszámláló?

Ne adj Isten elfogyott a Fidesz regimentje? Létszámgondokkal küzdenek és már nem elég bekínálni egy zsák krumplit?

És még csak november van, Mi lesz itt áprilisig?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.