Készítő: Dan Kitwood Forrás: Getty Images

Rövidre lett zárva a Kurz-karrier

35 évesen máris visszavonul a politikától – erről beszélt Sebastian Kurz, az Österreichische Volkspartei (Osztrák Néppárt, ÖVP) elnöke, korábbi osztrák kancellár. A két rövidke, nem éppen sikeres ciklust maga mögött tudó politikus megannyi botrány után távozik most az osztrák közéletből: azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy nem érzi az elmúlt hónapok támadásai nyomán a tüzet, a politika örömét, hiszen az számára az ötletek versenye, nem pedig a gyanúsítgatások, vádaskodások elleni folyamatos védekezés.

Sebastian Kurz két rövid ciklus erejéig vezette az osztrák kormányt: 2017 és 2019 között ő volt a világ egyik legfiatalabb miniszterelnöke, ám az akkori koalíciós partnere, a radikális jobboldali Freiheitliche Partei Österreichs (Osztrák Szabadságpárt, FPÖ) akkori elnöke és egyben alkancellár Heinz-Christian Strache nevével fémjelzett Ibiza-bortrány nyomán kényszerült távozásra: akkoriban megrendezett módon próbálták Strachét lépre csalni tényfeltáró újságírók, a politikus pedig nagyon is szívesen alakított volna ki a magyarországihoz hasonló sajtóviszonyokat az osztrák médiában. Strache azóta az FPÖ-től is különvált, Kurz pedig 2019 végén nehézkesen, de megnyerte az időközi választásokat és a zöldekkel együtt újra kormányt alakíthatott, de az Ibiza-botrány azóta is többször előkerült és beárnyékolta Kurz karrierjét.

Kurz hivatalában október 6-án tartott házkutatást a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség, a WKStA, ugyanis a gyanújuk szerint az ÖVP és maga Kurz és környezet 2016-ban manipulálta az Österreich című tömeg lapban megjelent közvélemény kutatási adatokat, és ezek megjelentetését az ÖVP vezette pénzügyi tárca közpénzből fedezte. Az ügyészség szerint a minisztérium ezzel több mint 1,3 millió eurónyi közpénzt fordított párt célokra az ÖVP. A WKStA tíz embert gyanúsított meg, köztük az pártvezetőt, Kurzot is. A botrány kipattanása óta a zöldpárt kihátrált Kurz mögül, így a kancellár október 9-én bejelentette lemondását, helyét Alexander Schallenberg vette át, aki addig a külügyi tárcát irányította – ezzel megmenekült a gyenge lábakon álló osztrák kormánykoalíció.

A mostani bejelentésig úgy tűnt, hogy Kurz azért a háttérből és az ÖVP elnöki székéből továbbra is mozgatni kívánja a szálakat, azonban a friss apuka – a napokban született barátnőjétől első gyermeke – úgy tűnik, hogy inkább nem kíván ezzel a lehetőséggel élni.

Kurz ellen továbbra is folyik a nyomozás hűtlen kezelés és korrupció miatt. Magyarországról nézve talán meglepő az, hogy aktív politikus, mi több, hivatalban lévő kancellár (ez nagyjából megfelel a magyar miniszterelnöki posztnak) ellen indított eljárást az igazságszolgáltatás, de Ausztriában a kormánypárt nem gyűrte maga alá a teljes ügyészi szervezetet (sem). Az pedig szinte elképzelhetetlen a sorozatos botrányok ellenére hivatalban maradjon az osztrák kancellár, az osztrák közvélemény ugyanis kikényszerítette a kormányfő távozását.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.