Listás jelöltjeink: Sebők Éva

A következő napokban sorra bemutatjuk a Momentum listájának első tíz helyezettjét. Ha sikerül tartanunk a tervünket, akkor sorrenben a másodiktól a tizedikig haladunk, és a legvégén következik a listavezető Fekete-Győr András. Mai interjúnk a lista negyedi helyén szereplő Sebők Évával készült.

Sebők Éva 1989-ben születt Orosházán. 2010-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán munkaügyi- és társadalombiztosítási szakértőként.
A közszférában, KKV-szektorban és multinacionális cégnél is szerzett munkatapasztalatokat. 2010-2012 között Lengyelországban is élt. Orosháza város 5. számú választókerületének önkormányzati képviselője, a megyei önkormányzat tagja.

Számára az 5 legfontosabb kérdés a munka világa, a családok lehetőségei, a nők helyzete, a klímavédelem és az átláthatóság.

forrás: sebokeva.hu

Első diplomád jogi szakterületről van, majd politikai pályát választottál. Miért döntöttél emellett a nem szokványos szakma mellett? A környezeted hogy reagált, mindig is politikusnak készültél és elfogadták vagy értek emiatt kritikák? 

A családom egyik felében mindig jelen volt az aktív közéleti részvétel, emlékszem, úgy 6 év körüli lehettem, amikor anyu magával vitt végigkopogtatni az utcát: először ahhoz gyűjtöttünk aláírást, hogy csatornázásra kerüljön az utca, majd nem sokkal később ugyanígy végigjártuk az utcát annak érdekében, hogy aszfaltozásra kerüljön az utca. A motiváció nagyon személyes volt: amikor nagymamám a Karácsonyi miséről hazafelé jövet elesett és eltörte a lábát, nem tudott hozzánk bejönni a mentő a földúton. Ezért volt fontos, hogy a mi utcánk is végre le legyen aszfaltozva. Ezt akkor nem neveztük politikának, de mai eszemmel már látom, hogy ez nagyonis az volt.

Én soha nem készültem frontpolitikusi szerepre, egyszerűen csak odasodródtam. Amikor csatlakoztam a Momentumhoz, az volt az elképzelésem, hogy munka mellett a szabadidőmben a háttérben segítem a párt munkáját, különösen a saját szakmai területemen: a családtámogatások kérdésében. Aztán 2017-ben Soproni Tamás – aki ma már Terézváros polgármestere – vetette fel, hogy a frontpolitikában lenne rám szükség. Akkor bevállaltam azzal a gondolattal, hogy ez csak egy ideiglenes dolog, de végül a frontpolitikában ragadtam és nem bántam meg.

A családom mindenben támogat, bár nyilvánvalóan nagyon félt. Szomorú, hogy ma Magyarországon félteni kell azt, aki politikai szerepet vállal, de motiváció is: le kell bontanunk ezt a félelemkeltő rendszert.

Hogy érzed, nőként vannak extra feladataid a képviselői munka során? 

Mindenképpen. Arra egészen biztosan számíthatnak a választók tőlem, hogy kiemelten fogok foglalkozni a nőket érintő kérdésekkel. A politikai pályámat eddig is végigkísérte, hogy felkaroljam azokat az ügyeket, amelyek kizárólag, vagy jellemzően a nőket érintik. Foglalkoztam a kapcsolati erőszakkal, a szülészeti erőszakkal, a nőgyógyászat helyzetével. Tudták például, hogy a nemrégiben korrupciós botrányba keveredett Országos Kórházi Főigazgatóságnak fogalma sincs arról, hogy ma Magyarországon hol és hány nőgyógyász dolgozik és ők milyen idősek?

Bár a kezdetektől fontos volt számomra az ilyen ügyek felkarolása, az elmúlt két év megerősített abban, hogy ez egy olyan feladat, amit ha akarnék se tolhatnék el magamtól. Az elmúlt két évben számos egészen szürreális tapasztalatot szereztem a jelenlegi politikai elitnek köszönhetően. Volt, hogy egy teremnyi értelmiségi felnőtt férfiembernek kellett elmagyaráznom, mi az a menstruációs szegénység. Volt, hogy a Fideszes férfi polgármester azt merészelte mondani, hogy a város kevés női képviselőinek egyikeként ne akarjak beleszólni, hogy mi legyen a helyi női esélyegyenlőségi tervben. Volt olyan politikus, akit meg kellett kérdeznem, hogy miért nincs kuka az irodájának a wc-jében és nem értette, miért kérdezem. Több mint 10 éve ugyanaz az irodája, több mint 10 éve fogad női ügyfeleket és van titkárnője.

Az biztos, hogy a Parlamentbe bekerülő politikusnők előtt nagyobb ívű kihívások is állnak: gondoskodnunk kell arról, hogy láthatóak legyenek. Azzal szoktam viccelni, hogy ha lenne 20 fillérem minden egyes olyan alkalomra, amikor meghallgattam, hogy “nagyon elégedett vagyok a munkáddal, szerintem nagyon jól csinálod, de egész egyszerűen nem tudlak országgyűlési képviselőként elképzelni” akkor be tudnám fizetni Orosháza kasszájába azt a kárt, amit a Fidesz okozott a városnak az elmúlt fél évben, ami azért Simonka György körzetében nem kis összeg. Egész egyszerűen több, mint 100 évvel az első női képviselő (Slachta Margit, 1920) megválasztása után is 40-es-50-es férfiakat tudunk csak politikusként elképzelni, függetlenül attól, hogy ki mit tett le az asztalra. Szóval fontos dolgunk lesz, hogy az embereknek ne elképzelniük kelljen, milyen egy 30-as nő országgyűlési képviselőként: meg kell mutatnunk.

A Momentum listáján negyedikként szerepelsz, ez szinte garantált parlamenti helyet jelent. Szerinted mivel érdemelted ki ezt az előkelő hellyel járó bizalmat? 

Hatalmas nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Momentum közössége ilyen magas helyre tett a listán. A küldöttjeinkkel való beszélgetés során számomra az derült ki, hogy ahány küldött, annyiféle szempontrendszer alapján döntöttek. Biztosan jelentős szerepet kapott a rólam való döntésnél az elmúlt években a Momentumban végzett munkám, hogy jelentős, 10 évet meghaladó piaci munkatapasztalattal rendelkezem, hogy az elmúlt években számos – akár helyi – ügyet tudtam az országos sajtóig eljuttatni. Azt tapasztaltam a beszélgetések során, hogy az elmúlt években általam felkarolt ügyeket a küldöttek elsöprő többsége fontosnak gondolta. Egészen biztosan szerepet játszott az is, hogy személyem nem csupán női perspektívát, de a vidék hangját is erősíteni tudja majd a leendő Momentum-frakcióban.

Wiki oldaladon olvasható, hogy fő politikai témáid a munka, a család, a nők helyzete, a klímavédelem és az átláthatóság. Az Országgyűlésben mely területet fogod képvisleni? Esetleg a Békés 4-es körzet is számíthat a támogatásodra? 

A munka-család-nők egy olyan hármas, ami annyira a személyiségem része, hogy egészen biztosan foglalkozni fogok velük. Munkaügyi kapcsolatok és társadalombiztosítási szakemberként végeztem, ebben is dolgoztam több, mint 10 éven keresztül, így nem csupán lelkes hobbipolitikus szintjén tudok ezekkel a témákkal foglalkozni, hanem valódi szakmai megközelítéssel.

Az átláthatóság egy olyan terület, amiben egészen biztosan nagyon erős lesz a leendő Momentum-frakció, hiszen olyan kiváló politikusok várhatóak a leendő Momentum-frakcióba, mint a Momentum Korrupcióvadász munkacsoportjának vezetője, Tompos Márton, vagy éppen a korrupció elleni küzdelemről híres Paróczai Anikó, vagy éppen a nem egy, nem kettő korrupciós ügyet feltárt I. kerületi alpolgármester, Gelencsér Ferenc. A klímavédelem pedig olyan kérdés, ami a mi generációnknak már a vérében van, így ez is biztosan erőteljesen jelen lesz a frakció munkájában.

Orosházi vagyok, az is leszek halálomig, természetes, hogy meg lesz a véleményem a térséget kiemelten érintő kérdésekről. És nem vagyok az a típus, akinek ha véleménye van valamiről, azzal ne kezdene semmit… Egészen biztosan harcolni fogok Békés 4-ért, fel fogok lépni azokban a kérdésekben, amelyek érintenek minket és kezdeményezőként is fel fogok lépni olyan ügyekben, amelyek fontosak a térségnek.

Az önkormányzatban harcos beleállásaid miatt szereztél magadnak nevet. Erre a lendületre számíthatunk tőled a Parlamentben is? 

Igyekszem mindig igazítani a stílusomat és a mondanivalómat a körülményekhez. Ha bele kell állni, én beleállok, ez nem kérdés, de igyekszem mindig olyan eszközt választani, ami a legnagyobb eséllyel vezet eredményhez. Ha a politikai környezet engedni fogja, hogy beleállás nélkül, csupán jól végzett munkával érvényre tudjam juttatni a meglátásaimat, akkor inkább ezt az utat választanám. Ha a jól végzett munka nem bizonyul elegendőnek az érvényesüléshez, akkor viszont valóban lehet harcra számítani tőlem. Az orosházi önkormányzatnál egyébként pontosan ez történt: nagyon hamar kiderült, hogy a városvezetés fő célja engem elhallgattatni, ki is mondták a háttérben, hogy nem fogok tudni semmi olyat benyújtani, amit hajlandóak lennének napirendre venni. Két éve úgy dolgozom, hogy kizárnak minden döntéshozatalból, még érdemi véleményezési jogot sem biztosítanak a saját választókerületemet érintő ügyekben, miközben láthatóan szétlopják a várost. Ők nem adtak más válsztást, mint beleállni és harcolni. Ha a Parlamentben is ilyen politikai kultúrával szembesülök, akkor ott is kénytelen leszek felvenni az amazon-felszerelést.

Van olyan fideszes, akivel szívesen dolgoznál együtt?

Nyilván van különbség Fideszes és Fideszes között. Mucsi András békési fideszes képviselő nem egyenlő Oravecz Nóra orosházi alpolgármesterrel: zongorázni lehet közöttük a minőségi különbséget, hiszen még az előbbi egy valóban lokálpatrióta ember, aki a számára fontos ügyeket tényleg felkarolja és valódi nyitottsággal fordul az ellenzéki képviselők felé, míg utóbbi gyakorlatilag Simonka György egyik jobbkeze és orosházi végrehajtója. Herczeg Tamás békéscsabai országgyűlési képviselő sem egyenlő Simonka Györggyel, hiszen az utóbbi a vádlottak padját is képtelen volt megúszni (mondjuk Herczeg Tamás sem tudta megúszni, hogy a Városi Civil Alapos botrányba belekeveredjen). Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy nincs két Fidesz. Mucsi András és Herczeg Tamás is minden gazemberségnél tartotta a frakciófegyelmet, szemet húnyt. Nem tudok és nem is akarok semmilyen szinten közösséget vállalni egyetlen olyan politikussal sem, aki az elmúlt lassan 12 év pusztítását akár csak hallgatással támogatta. Nem méltó a “tisztességes” jelzőre az, akinél az elmúlt 12 évben egyszer sem jött el az a pillanat, hogy felborítsa az asztalt. A nap végén tehát már nem szabad különbséget tenni, aki nem hagyta még ott a Fideszt, azzal nekem nincs dolgom.

Nézzünk a jövőbe, 2026-ban mikor lennél elégedett a 4 éves teljesítményeddel?

Ha sikerül szabad szemmel jól látható tisztítulást elérnünk a közéletben és az elmúlt 30 év bűnöseinek az elszámoltatása elkezdődik, ha Békés 4 valódi felzárkózása megkezdődik és ennek már jól látható eredményei vannak, ha a munkaerőpiacunk a balkáni állapotokból végre kibillen és a foglalkoztatási kultúra elindul a nyugati úton: alap lesz, hogy minden dolgozót teljes idejére és bérére bejelentenek, alap lesz, hogy nem bocsátanak el senkit “ismétlődő szülés veszélye miatt”, ha alap lesz odafigyelni a dolgozók egészségére, ha alap lesz odafigyelni a munka-magánélet egyensúlyra, ha alap lesz… annyira sokmindennek kellene alapnak lenni. Ha sikerül elérni, hogy 2026-ban érezhetően jobb legyen nőnek lenni ebben az országban és ha alap lesz, hogy ha egy 30-as nő jól végzi a dolgát, akkor el tudjuk képzelni országgyűlési képviselőnek akkor elégedett leszek.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.