Gelencsér Ferenc József
Gelencsér Ferenc József

Listás jelöltjeink: Gelencsér Ferenc József

A következő napokban sorra bemutatjuk a Momentum listájának első tíz helyezettjét. Ha sikerül tartanunk a tervünket, akkor sorrenben a másodiktól a tizedikig haladunk, és a legvégén következik a listavezető Fekete-Győr András. Mai emberünk Gelencsér Ferenc József, a lista bronzérmese.

A két keresztnevednek van bármiféle köze az egykori uralkodóhoz?

Édesapám világ életében szerette a történelmet. Esténként mindig különböző történelmi regényeket, visszaemlékezéseket olvasott. A nevem is a történelem iránti szeretetéből ered. A hétköznapokban egyébként nem használom, de most, hogy a Ferenc- és Józsefvárost magába foglaló körzetben indultam az előválasztáson, kapóra jött. Érdekes humora van a sorsnak.

Egyéniben mennyire voltál elégedett a jelenlegi képviselő elleni 40%-os eredményeddel?

Összeségében én úgy gondolom, hogy nincs okunk szégyenkezni. Egy inkumbens parlamenti képviselő ellen indultam, aki korábban a körzeten belül önkormányzati képviselő volt, valamint 2014-ben az LMP főpolgármester-jelöltje. 7 párt állt mögötte, köztük a teljes magyar parlamenti ellenzék. Ezzel egyidőben mellettem emberek álltak. Olyan szakmai kiválóságok támogattak, mint Király Júlia, vagy épp Bodnár Zoltán, az MNB korábbi alelnökei, Molnár Piroska, a nemzet színésze és még sorolhatnám. Ez 40%-ra volt elég, ami úgy érzem, egy ilyen helyzetben nagyon komoly eredmény. Ez úton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármilyen formában részt vett a kampányban.

Ugye, Te is úgy értékeled, hogy ez a harmadik hely biztosabb helyet jelent a Parlamentben, mintha győztél volna az előválasztáson?

A földi életben csak annak végessége biztos. Természtesen elképesztően megtisztelő a harmadik hely, bár szívesen futottam még volna egy egyéni kampányt tavasszal. A körzet alapvetően ellenzéki, ami abból is adódik, hogy a kerületek (I. V. VIIII. IX.) korábbi fideszes vezetői nem a helyi lakosság, hanem a kormány érdekeit tartották elsődlegesnek. Nem is csoda, hogy a négy kerületben, amiből a választókerület áll, háromban az ellenzék győzött 2019-ben. 2022 áprilisától Budapest 1-es választókörzetének remélhetőleg két képviselőt is ad ezáltal az ellenzéki együttműködés.

Szerinted mivel érdemelted ki ezt az előkelő helyet jelentő bizalmat?

Alapvetően úgy gondolom, hogy a tetteinek beszélnek helyettünk igazán. A szó elszáll. Alpolgármesterré választásom óta több korrupciós ügyet is feltártam, amik bejárták a teljes magyar médiát. Azt hiszem ezt az antikorrupciós munkát hálálta meg a Momentum küldöttgyűlése vasárnap. Hálás vagyok azért, mert megerősítettek abban, hogy amit csinálok, az jó, és hogy a sok munka megtérül.

Mivel a parlamenti képviselőségedet már most borítékolni lehet, így nyilván jövő tavasszal le kell mondanod az I. kerületi önkormányzatban betöltött alpolgármesterségről is. Nem sajnálod?

Nyugtával dicsérjük a napot.

Rettenetesen teljesítmény orientált vagyok. Ebből a perspektívából örülök annak, hogy áprilistól vélhetően újabb kihívások elé nézhetek. Amit viszont sajnálok, hogy bár az I. kerület egy ékszerdoboz, számtalan lehetőséget rejt magában, amik továbbra is kiaknázatlanok és amelyek megvalósulása hasznos lenne mind a kerületben élőknek, mind a kerületbe látogatóknak, egyes esetekben össztársadalmi szinten is.

Helyi lakosként, gyakorlatilag amint kilépek az otthonomból, belépek az irodámba. Látom, hogy ott tele a kuka és üríteni kell, amott meg elhasználódott egy pad, cserélni kell a léceit. De azt is látom, hogy a kerületben van az Orosz Fejlesztési Bank, és hogy száz milliárdokból építenek vissza teljesen felesleges és funkciótlan épületeket a várban.  Mindezek után pedig belátom, hogy alpolgármesterként ezen utóbbi ügyekkel szemben nem tudok fellépni. Ehhez az országos politikában kell dolgoznom.

Egészen biztosan nem fogom elengedni a “kerület kezét”. Egyrészt azért, mert helyi lakosként közel áll a szívemhez,  másrészt mert szeretném segíteni az utódom, legalább 2024-ig. Harmadrészt pedig azért, mert továbbra is a köz szolgálata lesz a feladatom, csak most nem 26.000 emberé.

Fő területed a korrupció elleni harc. Ezt azt jelenti, ha minden úgy alakul, ahogy reméled/reméljük, akkor Hadházy Ákos oldalán fogsz dolgozni az Országgyűlésben?

Az antikorrupció minimum feltétele a politikának, de nem politika önmagában. A “ne lopj” egy relatíve egyszerű mondat, és nem csak a Biblia egyik alap tézise, de az együttélés egyik alapelve is. A teljes civilizációnk arra épül, hogy ami az enyém, azt alapesetben nem veszi el tőlem más. Ezért van időm dolgozni, művelődni, családot alapítani és merengeni a világ dolgain, mert nem attól kell félnem, hogy miközben a színházban vagyok, valaki elveszi minden megtakarításomat. Sajnos ma Magyaroszágon azt látni, hogy egyes politikusok nem mérik fel, vagy adott esetben csak gyarlóságuk miatt nem érdekli őket az a tény, hogy a közösségtől lopni épp olyan lopás, mint a szomszédtól. Sőt! Aki a közösből vesz el, az az egyik legnagyobb bűnt követi el, hiszen azt a társadalmi közmegállapodást rúgja fel, miszerint adók formájában az államra bízzuk a pénzünk, hogy azt értünk hasznosítsa.

A Budavári Önkormányzat korábbi vezetése iskolapéldája volt a fentebb leírtaknak. Másfél év alatt 1,2 milliárd forintnyi hűtlenkezelési ügyet tártam fel. Volt itt 1 forintos vári parkolás, 90%-os kedvezmény megadása közterületfoglalásra, annak hivatalos kérelme nélkül, kamubankba történő 500 milliós eltitkolt pénzlekötés, családon belüli bizniszelés. Gyakorlatilag minden.

Parlamenti képviselőként továbbra is mindent meg fogok tenni azért, hogy a közpénz törvénytelen felhasználásait felderítsem. Azonban amit mindenképpen szeretnék elérni, az egy ennél gyakorlatiasabb kérdés. Időszerű a közigazgatás digitalizálása. Jelenleg több tucat különböző programot használnak a minisztériumok, az önkormányzatok, az állami és önkormányzati cégek (pl. parkolási szoftver). Digitális káosz van a közigazgatásban. Egy egységes, mindenki által használt rendszer kell. Észtországban ezt megvalósították. Ott, ezzel a GDP 2%-át tudják megtakarítani. Ez magyarországi viszonylatban közel 1000 milliárd forint. Ez nagyságrendileg annyi pénz, mint amennyi hiányzik a teljes magyar társadalombiztosítási rendszerből, évente kiegészítve a teljes magyar felsőoktatás éves forrásaival. Gyorsabb, kényelmesebb, felhasználóbarátabb, de mindenek előtt olcsóbb közigazgatás kell.

Fidesz-szavazóból lettél harcos anti-fideszes. De azért látsz a mostani kormánypártban olyat, amivel együtt tudnál dolgozni?

Én ügyek mentén bárkivel együtt tudok dolgozni. Ha van egy jó ötlet, akkor azt függetleníteni tudom az ötletgazda személyétől. Kifejezetten örültem annak, hogy 2021. január 1-től kötelezővé tették a kártyás fizetés lehetőségét szinte minden boltban. Egyrészt nem használok készpénzt, másrészt a készpénz forgalom mindig a korrupció melegágya. 

Sajnos azonban azt látom, hogy egyre kevesebb tér van a táborok közötti diskurzusra. Mindenkinek nagyon merevek az álláspontjai, pedig sokkal több dolog köt minket össze, mint ami elválaszt. Az árkok túlnyomó része mesterségesen generalizált. A hasonlóságra kell végre helyezni a hangsúlyt a megosztás helyett.

Van a fejedben valami terv, hogy 2026-ban milyen négy évvel a hátad mögött lennél elégedett?

A legelégedettebb akkor lennék, ha a politikusok nem négy, hanem negyven éves ciklusokként tekintenének a politikára és a köz szolgálatára. Csak több évtizedes víziókkal lehet valódi változást elérni. Elengedhetetlenül fontos, hogy elkezdjük felkészíteni a magyarságot a digitalizáció és a robotizáció kihívásaira. Egyes elemzések szerint 20 éven belül a lakosság 40%-a munkanélküli lesz, mert nem rendelkezik olyan szaktudással, ami 20 év múlva használható lesz a munkaerő- piacon. A jövő már elkezdődött. Önkiszolgáló kasszák, önvezető autók. Munkahelyek százezrei fognak megszűnni szerte a világon, így Magyaroszágon is. Csak akkor leszek elégedett, ha majd elmondhatom magamról, hogy mindent megtettem azért, hogy a honfitársaim jövővel szembeni egzisztenciális kitettsége minimalizálásra került. Erkölcs és hittanórák helyett ideje lenne programozást, állampolgársági alapismereteket és közgazdaságtant tanítani, már alsó tagozattól. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.