Tompos Márton
Tompos Márton

Listás jelöltjeink: Tompos Márton

A következő napokban sorra bemutatjuk a Momentum listájának első tíz helyezettjét. Ha sikerül tartanunk a tervünket, akkor sorrendben a másodiktól a tizedikig haladunk, és a legvégén következik a listavezető Fekete-Győr András. Mai emberünk Tompos Márton, a lista „ezüstérmese”.

Tompos Márton egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Karán végezte Történelem és Vallástörténelem szakon. Mesterképzését ösztöndíjjal folytatta a bakui Azerbajdzsáni Diplomáciai Akadémián, Kaszpi-térségi tanulmányok szakon. A mesterképzést a hollandiai Leideni Egyetemen fejezte be Ázsia politikája, társadalma és gazdasága szakon, 2013-ban.

2016 óta tagja a Momentum Mozgalomnak, mint videótechnikus szakember az XYZ videóblogot szerkesztette, majd a 2017-es párttá alakuláskor az egyik alapítója. 2020 októberétől a párt KorrupcióVadász munkacsoportjának a vezetője, az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke. Aktívan kampányol a belvárosi korrupciós ügyek ellen, különböző gyanús eseteket vizsgál, mint például a Wichmann-kocsma lebontásának ügye.
forrás: wikipedia

A budapesti ötös körzetben lettél három indulóból viszonylag szoros második. Sokaknak a pártban csalódás volt a vereséged, annak ellenére, hogy a szerintem TOP-favorit DK-s Oláh Lajostól kaptál ki. Te hogy élted meg?

Nagyon rosszul. Pedig nyilvánvaló, hogy óriási hátránnyal indultam, hiszen mint a Momentum szinte minden jelöltje, nagyon alacsony volt a rajtnál az ismertségem, Oláh pedig a körzet országgyűlési képviselője. De rengeteget dolgoztunk, s amikor a nyár végén szóvivő lettem, és saját ügyekkel, például a maláj cég közbeiktatásával vásárolt lélegeztetőgépekkel bekerültem a sajtóba, akkor már kezdtem bizakodni. Az előválasztás alatt meg rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, ráadásul a DK a kampányban nem is nagyon volt jelen, szóval elhittem, hogy én leszek a befutó.

Végül is az leszel, hisz a lista második helyére kerültél. Számítottál erre?

Sejtettem, hogy befutó helyre tesznek, de erre álmomban sem gondoltam, óriási megtiszteltetés.

Mit gondolsz, minek köszönhető ez a nagy bizalom?

Nyilvánvalóan több összetevője van. Biztosan számít, hogy alapító tagja vagyok a pártnak, rengeteg területen dolgoztam és sokan ismernek  – ebből a tekintetből is nagy előny, hogy szóvivő vagyok.

És gondolom az is számít, hogy „jó srácnak” tartanak…

Ezt én inkább úgy fogalmaznám: kicsi az elutasítottságom. De egyébként persze, hogy számít. Ha én ugyanennyi munkával, ugyanilyen kvalitásokkal egy kellemetlen alak lennék, biztos, hogy nem kerülök ilyen előkelő helyre.

Ez a hely annyira előkelő, hogy ha csak Orbán nem fúrja meg a választásokat, akkor százszázalékos biztonsággal jövőre parlamenti képviselő leszel. Milyen érzés ezzel kelni és feküdni?

Erre azért nem tudok válaszolni, mert nem ezzel kelek és fekszem. Persze tudom, mekkora felelősség ez, de a következő fél évben még a kampányra fókuszálok, majd ha eljön a „nagy nap”, akkor ráérek ezzel foglalkozni.

A Momentum listájának első hat helyén hárman is szerepeltek  –  rajtad kívül a harmadik Gelencsér Ferenc és a hatodik Paróczai Anikó –, akik rendkívül aktívak a korrupció elleni harcban. Ez vajon véletlenül alakult így?

Biztos, hogy nem, a sorrend meghatározásánál ez fontos szempont lehetett. Kevés dolog van, amit mi momentumosok az Orbán-rezsimben jobban gyűlölünk, mint a mindent átható, senkit, gyerekeket, betegeket sem kímélő állami szintű korrupciót.

A Parlamentben is ezzel akarsz foglalkozni? Mert a tanulmányaid, tapasztalataid alapján nyugodtan lehetne a korrupció, vagy NER-i terminológiával élve a keleti nyitás is a szakterületed.

Igen, ez a célom.

Nem lesztek túl sokan erre a területre? Hiszen a már említett két párttársadon kívül a frakció tagja lesz a legismertebb „korrupcióvadász”, Hadházy Ákos is.

Annyi teendő lesz, ami bőven ad négyünknek is feladatokat. Meg ők az ügyek felderítésében, felgöngyölítésében erősek, én a szabályozási területbe is beleástam magam, abba, hogyan előzhető meg a korrupció. A különböző konferenciákon hallottak alapján, a más országokban már bevezetett és hatékony szabályozásokat tanulmányozva egy korrupció ellenes csomag bevezetésében tudnék érdemi munkát végezni.

Kik azok, akikkel a Momentumosokon kívül a jelenlegi ellenzékből szívesen együtt dolgoznál az új Országgyűlésben?

A párbeszédes Tordai Bencével mindenképpen, s ha bekerülnek, akkor a kétfarkú kutyákkal, például Terdik Rolanddal.

És fideszes honatyákkal is menne az együttműködés?

Úgy tartják, a politika a kompromisszumok művészete, és én kész vagyok a kompromisszumokra. Szóval nyitott leszek rá, de ahogy a Fidesz zártságát elnézem, bennük nem látok ilyesmire nyitottságot.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.