Végre megérkeztek az Egészséges Budapest program ezévi támogtásai

A cikk Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom egészségpolitikusának és a Fővárosi Közgyűlés egészségügyért felelős tagjának facebook bejegyzése alapján készült.

Budapest előző vezetése 2012-ben lemondott a főváros egészségügyi feladatairól, kórházait, szakrendelőit elvesztette. A főváros új vezetésével mégis azt gondoljuk, hogy van felelősségünk a budapestiek egészségében és 2019 év végén az egyik első célunk volt, hogy forrást szerezzünk a kerületi háziorvosi és szakorvosi rendelők felújítására, bővítésére.

Meg is állapodtunk a kormánnyal – ekkor egy jó kompromisszum született, ami alapján mindkét fél megvalósíthatja, ami számára fontos: a kormány építhet egy újabb stadion és megrendezheti az atlétikai világbajnokságot, mi pedig a kerületekkel közösen öt éven át évi 10 milliárd forintot fordíthatunk a budapesti egészségügyre.

A munka el is kezdődött. 2020-ban és 2021-ben is objektív szempontok alapján tettünk javaslatot a forráselosztásra, a beruházások pedig elindultak, több kerületben már be is fejeződtek. Például az I. kerületben a 21. század elvárásainak megfelelően átalakították az Attila úti háziorvosi rendelőket, a XXII. kerület vásárolt egy új CT-készüléket és a XIX. kerületben készül az Ady Endre úti szakrendelő átfogó felújítása.

A Fővárosi Önkormányzattal elindítottuk a CT- és MR-várólistacsökkentési programunkat, melynek keretében már közel 2000 budapestinek tudtunk gyors segítséget nyújtani a bajban. Daganatos betegség gyanúja esetén az általunk biztosított szolgáltatók 7 napon belül elvégzik a szükséges képalkotó vizsgálatot és három napon belül elkészítik a leletet is.

Különösen fontosnak gondolom ezt a lehetőséget, mikor a Fidesz-kormány káoszos járványkezelése miatt szakértők szerint az új daganatos betegségek 15-20 százaléka marad észrevétlenül – ez az elmúlt egy és negyed évben 5000 beteget jelentett. Daganatos betegség esetén az idő életet menthet.

Idén azonban a Fidesz politikai céljainak megfelelően a kormány nyolc hónapig visszatartotta a budapesti önkormányzatoknak járó 2021. évi 10 milliárd forintos egészségügyi támogatásokat, a saját maguk által meghatározott határidő is több hónapja lejárt. A Fidesz politikai játszmája miatt tizenkilenc önkormányzat, több százezer budapesti polgár egészségügyi fejlesztései szenvedtek jelentős késést. Pokorni Zoltán szerint csak a hegyvidéki tervezett rendelőfelújítás 6000 ember életét érinti.

A főváros vezetésével mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezek a fontos beruházások elkezdődhessenek, folytatódhassanak.

Karácsony Gergely és a Momentum Mozgalom javaslata alapján a Fővárosi Közgyűlés szeptemberben ultimátumot küldött a kormánynak: ha nem utalják át a budapestieknek járó 2021. évi egészségügyi támogatásokat, akkor a főpolgármester visszavonja az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulását, és több budapesti ellenzéki országgyűlési képviselő kérdést intézett a kormányhoz.

Örömmel jelentem be, hogy az érintett önkormányzatok egy része ma megkapta a régóta várt támogatást, a többiek pedig hamarosan megkapják. Hogy a kormány miért tartotta vissza nyolc hónapig a budapestiek egészségét szolgáló pénzt? – felírjuk azok közé a kellemetlen kérdések közé, amelyekben a polgármesterek még várnak arra, hogy a Fidesz-központ megmondja a jó válaszokat.

A program keretösszegei kerületekre bontva

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.