Forrás: regmult.hu

Mit adtak nekünk a rómaiak?

Ha külföldre megyek, mindig rákeresek a neten, hogy az adott országban, városban van-e olyan turisztikai látványosság, ami része a világörökségnek. Ha találtam, azt a világ minden kincséért sem hagynám ki. Úgy vélem, ha valamilyen látványosságot az ENSZ Oktatási Tudományos és Kultúrális Szervezete, azaz az Unesco világörökség részévé emelt, az  garanciát jelent a különlegességre, amit valóban vétek kihagyni. Tapasztalatom szerint sokan mások is így gondolkoznak, hiszen az ilyen helyszíneken mindig nagy a tömeg. 

A Limes, azaz a Római Birodalom határa 2009 óta Magyarország legfontosabb világörökségi várományos helyszíne volt. Egy őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt a római birodalom határán, ahol a katonai építményeket árkok, sáncok, cölöp- és kőfalak kötötték össze.

A Dunai Limes önálló világörökségi helyszín részeként Magyarország Ausztriával, Németországgal és Szlovákiával közösen nyújtott be világörökségi nevezést 2018 januárjában. A magyar helyszínek kiépítését 2,5 milliárd forinttal támogatta volna az Európai Unió! https://librarius.hu/2017/06/21/paratlan-kiterjedesu-europat-atszelo-vilagoroksegi-helyszin-lesz-a-dunai-limes/

Ezen belül a verőcei helyszín 605 millió forint EU-s támogatást kaphatott volna!

Érthetetlen módon a magyar kormány június 8-án levélben fordult a német, az osztrák és a szlovák kormányhoz, kezdeményezték a teljes pályázat visszavonását. 

Mindezt úgy, hogy Visy Zsolt régészprofesszor, a jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora szerint rendes ügymenetben néhány héten belül megszülethetett volna az UNESCO pozitív döntése a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszainak világörökségi helyszínné minősítéséről. 

Ez az elintézési mód mérhetetlen presztízsveszteség a tudományos világban és a diplomáciában is. Visy Zsolt a maga nevében bocsánatot is kért a másik három jelölő tagállamtól és a Világörökség Bizottságtól a történtekért. Nem is maradt el a retorzió. Július 12-én megjelent egy miniszteri utasítás, amiben Gulyás Gergely visszamenőlegesen visszavonta Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízatását.

A német, osztrák, szlovák diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően végül nem bukott el a pályázat, a limes ezen országban található szakaszát augusztusban az Unesco a Világörökség részének nyilvánította. Magyarország kimaradt.

Csak találgatni lehet, hogy a kormány miért hagyta cserben a szomszédos országokat és saját hazáját.  

Vajon köze van-e ennek a döntésnek ahhoz, hogy a Limessel együtt az Óbudai szigeten, mintegy 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres Hadrianus császár palotájának romjait is kivette a kormány a világörökségre javasoltak közül? 

Ez az a területet, amit Demeter Szilárd – a könnyűzenéért felelős biztos – beszántana, majd lebetonozna azért, hogy a helyén egy popkultúrális központ épüljön, amiben a következő ötéves tervében újrahangolná a magyar popkultúrát.

Propaganda mindenek felett?

Jelenleg ott tartunk, hogy a kormány lemondott a világörökségről, lemondott az ezzel járó EU-s pályázati pénzről, de hazai forrásból felépít egy látogatóközpontot, egy római tematikus játszóteret és egy tanösvényt.

Mindezt akkor, amikor az államadósság 25 éves csúcsra ugrott.

Erről az elintézési módról az Elios ügy jut eszembe, ahogyan kimentették a nemzet vejét, miután az OLAF szabálytalannak ítélte az Elios lámpacseréket.

Ezért nem kértük az EU-támogatást.  https://nepszava.hu/3025244_igy-mentik-tiborczot-inkabb-nem-kerjuk-az-eu-tamogatast

Így az adófizetők fizették meg a korrupt beruházásokat. A Limes esetében is a bérből és fizetésből élő adózók finanszírozzák a 220 milliós verőcei építkezést https://vaci-naplo.hu/2021/08/romara-emlekezo-turisztikai-fejlesztes-verocen/  azért, hogy a propaganda homokozója tovább nőjön Hadriánus palotája felett.

Magyarország kormánya a mai napig meg nem magyarázott okok miatt lemondott arról, hogy a Limes magyarországi szakasza a világörökség részét képezze és ezzel együtt lemondott az ezzel járó uniós fejlesztési pénzről is.

Pedig néhány éve öles betűkkel hirdették Verőce község honlapján https://www.veroce.hu/palyazataink, hogy a 604 998 933,- Ft támogatási összeget nyert konzorciumban a település a VEKOP*-4.1.2-17-2018-00002 pályázaton az alábbi műszaki tartalmú fejlesztésre: A contra castrum Lussonium típusú tornyának megépítése, mely egyben kilátóként is működik. Látogatóközpont kialakítása, amely a késő római határvédelem és a római kori hajózás, és vízhasználat témáját mutatja be, interaktív módon. A látogatóközpont mellett egy római tematikus játszótér és egy tanösvény is épül.

Tudom, hogy a miniszterelnök soha nem adja fel. Múlt héten ezt olvastam a turizmus.com honlapon: Hosszas várakozás után bejelentették, hogy a verőcei önkormányzat a Magyar Nemzeti Múzeummal konzorciumban, elsősorban turisztikai fejlesztési célzattal, 220 millió forintos támogatással megkezdi a római Limes magyarországi szakaszának részét képező kikötőerőd megújításának kivitelezését. Az úgynevezett Campona castellum és a verőcei kikötőerőd a beruházás keretében új funkciót kapnak és a megépülő torony részben kilátóként működik majd. De kialakítanak egy látogatóközpontot is, amely a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatja be interaktív módon. Illetve a fiataloknak egy római tematikus játszótér épül az erődnél, valamint a Dunával párhuzamosan egy tanösvényt is létrehoznak, öt pihenővel.

Én nem látok különbséget a két terv között. Legfeljebb annyit, hogy ugyanazok a dolgok épülnek meg, egyszer 600 millióból, majd 220 millióból!  

Akkor ez most a magyar csoda?  Mindössze harmadannyi pénzből megcsinálják a tornyot, látogatóközpontot és játszóteret a gondosan kiválasztott hazai vállalkozások, mint Brüsszel?

Vagy esetleg egészen más a helyzet? Ön elképzelhetőnek tartja, hogy minden európai uniós pénzből megvalósuló fejlesztés háromszorosan van túlárazva valamilyen ok miatt? Csak nem ezekből a pénzekből jut kastélyokra, jachtokra, magánrepülőkre és egyéb luxuscikkekre az oligarcháknak?

A pályázat, ezzel együtt 18 év kutató, tudományos munkájának megmentése érdekében a Momentum Mozgalom petíciót is indított amit itt lehet aláírni.

* A VEKOP, azaz a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program egy EU-s pályázat, aminek a célja a közép-magyarországi régió fejlesztésének biztosítása és versenyképességének további javítása. Itt az Európai Uniós pályázat megjelölés a fontos!

A

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.