A komolyan vehető pártokat tekintve jelenleg Anna az egyetlen női pártelnök a hazai palettán/fotó: facebook
A komolyan vehető pártokat tekintve jelenleg Anna az egyetlen női pártelnök a hazai palettán/fotó: facebook

Donáth Anna lett a Momentum új elnöke

A Momentum küldöttgyűlése a mai napon új elnököt választott. A korábbi alapítóelnök, Fekete-Győr András az előválasztáson elért gyenge eredmény miatt döntött úgy októberben, hogy lemond a pártelnöki tisztségéről. Az elnöki posztért három jelölt, Donáth Anna a párt európa parlamenti képviselője, Hollai Gábor XVI. kerületi országgyűlési képviselőjelölt és Orosz Anna jelenlegi alelnök versengett egymással. A küldöttgyűlés már az első körben megválasztotta Donáth Annát a párt elnökének. A tisztséget a következő tisztújításig, 2022. júniusáig tölti be a frissen megválasztott elnök.

Donáth Anna a kezdetektől fogva aktív szereplője a párt politikai életének. Az előző elnökségi ciklusig a párt elnökségi tagja volt. Sokaknak jelentett meglepetést, hogy az EP választási sikerek ellenére sem ő, sem pedig Cseh Katalin nem került akkor az új elnökség tagjai közé.

Jelenleg a párt legnépszerűbb politikusa. Győzelme papírforma eredménynek is tűnhet, azonban Orosz Anna személyében komoly kihívóra talált. A legnagyobb különbség talán aban volt a jelöltek között, hogy a következő hónapokban mennyire mutatnák meg a Momentum határozott arcélét. Donáth Anna programjának ez fontos eleme volt.

Szociálliberális gondolkodása miatt, ami mellett a programjában is kiállt, többen balos fordulattól tartanak a párt politikájában. Esetleges problémaként felmerült még, hogy mennyire tudja összeegyeztetni a pártelnöségek az EP képviselői munkájával.

Az új elnök feladata lesz a párt népszerűségvesztésének megállítása, ami részben a sikeretlen miniszterelnökjelölti kampánynak, részben az ellenzéki térfél új sikeremberének, Márky-Zaj Péternek a megjelenésével magyarázható. Az ellenzéki győzelemet követő alkudozásokban a kormányzati pozíciók és a listás képviselőhelyek számát illetően is fontos szerep vár Donáth Annára.

Magyarországon először fordul elő, hogy egy politikai párt legfontosabb döntéshozói és legismertebb közszereplői mind nők. Donáth Anna elnök, Orosz Anna alelnök és Cseh Katalin EP képviselő. Ezzel hazánkba is megérkezett az Európában és a világban már régóta tapasztalható trend, hogy a nők egyre több területen tudnak vezető szerepet vállalni és meghatározó szereplői lenni a közösségi és politikai életnek. Ez a bizonyítéka annak, hogy a Momentum nem csak szavakban, hanem tettekben is a politikai kultúraváltást képviseli,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.