Voksturizmus – újabb nyaktörő bucka a fekete pályán

Ki ne emlékezne azokra a botrányokra, melyek a 2018. évi választások idején az észak-keleti, keleti határszéli településeken álló, csaknem romhalmaz vityillókba tömegesen bejelentett (értsd: állandó lakóhelyet létesített) román és ukrán állampolgárok szavazataival kapcsolatban kirobbantak? A mai napon a 133 beteg emberünknek köszönhetően a jogszabályok lehetővé teszik a 2022-es választások elcsalását, már jó előre.

Legalizálja a fiktív lakcím létesítését egy frissen elfogadott törvénymódosítás, elszabadulhat a választásokon a voksturizmus, áll a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és a Political Capital közleményében.

Jól bevett szokás szerint a parlamenti bólogató frakció ismét salátatörvénybe rejtette el a módosító javaslatot, ami által a fiktív lakóhelyek jogi értelemben vett fiktív jellege is megszűnik. Ettől kezdve a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) egyszerűen nem lesz többé büntethető. Ennek nyilvánvaló célja, hogy a párt- vagy nemzetiségi listák mellett egyéni képviselőjelöltre is tudjanak szavazni az életviteszerűen határon túl élő magyarok. De emellett lehetőség nyílik az országon belüli szavazatok átcsoportosítására is, így a választások eredményének illegitim befolyásolására.

Időszerű feleleveníteni azt az igaz történetet, melyet ezév márciusában a Szabadeurópa portálon olvashattunk: eszerint a módszer megvan, „működik” és most már totálisan szabad a gazda”, a jövő évi garázdálkodás, választási csalás előtt a jogszerűtlen jogalkotás következtében. A határon túli honfitársaink szavazati joga körül komoly viták alakultak ki az ellenzéki pártok egyeztetései során. Igazolva látszik, hogy szép számmal vannak olyan, életvitelszerűen nem Magyarországon élő, és mintegy 4 évente az itteni lakcímükön megjelenő kettős állampolgárok, akik nem csak saját hasznukra dolgoznak, de megvásárolt szavazataikkal nyomorba dönthetik az országot. 

Fekete-Győr András, a Momentum listavezetője szerint ezzel „a Fidesz 2018-as illegális módszereit akarják legalizálni és tömegessé tenni”, valamint „a voksturizmussal párosuló szavazatturizmussal eldönthetik több kiélezett választókerület sorsát”. Már ha ez nem dőlt még el a kistelepüléseken uralkodó viszonyok, a helyi „fideszes polgármester-kiskirályok” mindenható uralmának köszönhetően, ahol csak azok az állampolgárok kapnak közmunkát és minimális megélhetési lehetőséget, akik beállnak a helyi vazallus által diktál sorba. 

A terepet folyamatosan a saját érdekei szerint alakítja a Fidesz, ahol az ellenzéki összefogás egyre újabb nehézségekkel kell, hogy megküzdjön a 2022. évi választási győzelemért. A választókerületek korábbi Fideszre szabását, a levélszavazatokkal történő visszaélés lehetőségeit és a láncszavazás bejáratott intézményét még nem is említettük. Fenti körülmények között az ellenzéki összefogás törekvése legalább két szavazóbiztos szavazókörönkénti elhelyezésére vajmi keveset segíthet a már előzetesen aláaknázott választási terepen. Az ellenzék vajon mit tud még kitalálni ezek jó részének semlegesítésére, a jövő évi választásokon a klasszikus értelembe vett jogszerűség fenntartására és a választási csalások kiküszöbölésére? A síelés világából vett hasonlattal élve: a kék pályán sütkérezve sikló Fideszt kell legyőznünk a fekete, buckás pályán időméréssel és nyaktörés nélkül.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.