Megvédem Márki-Zay Pétert és a Momentumot – avagy miért rossz a rezsicsökkentés (ahogy most van)?

Az alábbi írás véleménycikk. A formátumból adódóan a szerző saját véleményét tükrözi. Előfordulhat, hogy a leírtak nem egyeznek a lapunk, olvasó által meszokott, elvárt szellemiségével. Ennek ellenére fontosnak tartjuk olyan vélemények megjelenítését is, amik megosztóak az olvasóink többségi véleménnyével nem egyeznek. Tesszük mindezt a vélemény buborékok felszámolásának, a kritikus gondolkodás újboli megjelenésének reményében.
Ha nem értesz egyet a tartalommal, vitáznál vele, írj ellenvéleményt a news@lilapolus.hu címre.

Amióta Márki-Zay Péter az egyesült ellenzék hivatalos miniszterelnök-jelöltje lett, a NER-médiának kötelező őt folyamatosan aprítani. Gyerekverő, homofób, migránssimogató, bolond, de nem futó (copyright by Kövér László) és persze mindenekelőtt Gyurcsány-bérenc full baloldali, aki, ha csak tehetné, megszüntetné az Orbán-rezsim legnagyobb vívmányát, az úgynevezett rezsicsökkentést.

Tegyük hozzá: ez utóbbiban van igazság. MZP ugyanis azt állítja, amit a Momentum is két éve mond, hogy a rezsicsökkentés ebben a formájában elhibázott. Azt meg én állítom: ez tökéletesen igaz.

Miért, mi a baj a rezsicsökkentéssel? Pontosan az, amit a miniszterelnök-jelölt magyaráz, legfeljebb nem teljesen közérthetően, és amit a Momentum is mond, legfeljebb nem elég hangosan?

1. Pazarlásra ösztönöz. Ha valami aránytalanul olcsó (pláne, ha ingyen van! Mondjuk erről szó sincs a gáz és a villanyáram esetében…), akkor azt esztelen mértékben fogyasztják az emberek. Tessék bemenni egy all you can eat étterembe, s megnézni, mennyivel esznek ott többet az emberek, mint amennyire józan ésszel szükségük lenne, arról nem is beszélve, mennyi étel megy pocsékba, mert kiszedik a tányérjukra, és otthagyják.

2. Olyanokat is támogatunk, akiknek arra semmi szükségük nincs. Mert oké, a kisnyugdíjas Marika néni, a közmunkából tengődő Kovácsék, a nyolc gyereket nevelő Nagyék rá vannak szorulva. De ugyanígy támogatjuk Mészáros Lőrinc és a többi milliárdos fogyasztását is. Jelenleg a gáz fogyasztói ára a töredéke annak, amennyibe valójában kerül. Magyarán: minden egy forinthoz, amit a fogyasztó kifizet, az állam az adóforintokból hozzátesz mondjuk hármat. Magyarán a már említett Marika néni 3000 forintos gázszámlájához 9000 forintot teszünk hozzá, de egy dúsgazdag ember belső és külső úszómedencés, 2000 négyzetméteres vityillójának rezsiköltségénél ez már nem 9000, hanem mondjuk hússzor annyi, azaz 180 ezer.

3. Az előző két pontból, főleg a másodikból következően elképesztően sok pénzt költünk el, s annak jelentős hányadát ráadásul feleslegesen, ezzel elvéve más, fontosabb céloktól az állami forrásokat.

Mi lenne akkor a teendő? (És most az alternatív, megújuló energiák preferálásának kérdéskörét hagyjuk is ki!)

I. Ahogy MZP is mondja: energiahatékonyság! Rengeteg a korszerűtlen épület, a külső szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével sokkal kevesebb energia felhasználásával lehet ugyanazt a hatást elérni (pláne új építésű lakásoknál, házaknál) – magyarán, kevesebb fűtéssel is ugyanolyan meleg lesz a lakás. És ennek van még egy jelentős pozitív hozadéka: kisebb ökológiai lábnyom, aktív hozzájárulás a klímakatasztrófa elkerüléséért vívott harchoz.

II. Aki nincs rászorulva arra, hogy az állam fizessen helyette, annak ne járuljunk hozzá a rezsiköltségeihez. Ugyanis a helyzet az, bármennyire is furcsa: a legcsóróbbak adóbefizetéseiből is támogatjuk a leggazdagabbak gáz- és áramfogyasztását. Ugye, hogy ez szörnyen igazságtalan?

III. Érdemes lenne sávosan meghatározni a háztartási energiahordozók árát, ez garantálná az ésszerű(bb) felhasználást. Mondjuk egy 140 légköbméteres lakásnak az átlagos fogyasztása x köbméter gáz egy hónapban. Akkor eddig az x köbméterig kapja meg a fogyasztó a teljes támogatást. x és 1,5x köbméter között a támogatásnak csak az 50%-át, afölött pedig fizesse a piaci árat (a konkrét számok csak példák, nem megalapozott számításokon alapuló konkrét javaslatok!).

Ha ezt a három pontot megvalósítjuk (nyilván az első az, ami a legidőigényesebb), akkor a már említetteken előnyökön kívül – igazságosabb rendszer, kisebb környezeti ártalom – ennek még egy jelentős hozadéka lehet: a megspórolt sok-sok milliárd egy részéből a valóban rászorulóknak még a mostaninál is sokkal olcsóbban lehetne a normális létezésükhöz elengedhetetlen energiát biztosítani, még azoknak is, akik például fával fűtenek.

Ugyanis ez lenne a rezsicsökkentés igazi értelme, nem pedig a szavazatmaximalizálás, amire Orbánék jelenleg használják.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.