Ha ezt kapta, nem lehet biztonságban!

A halál itt járkál közöttünk és arat – Covid helyzet Magyarországon

Elképesztő képmutatásnak és nemzeti katasztrófának tartja e sorok írója azt a jelenlegi helyzetet, ami vírus ügyben, valamint a járványkezelés néven Magyarországon működik.

Tavaly, pontosan egy éve 2020. november 11-én 3945 fertőzött volt és 101 halott!

2021. november 11-én ez a szám 8394 új fertőzött, 132 halott és 488-an vannak lélegeztetőgépen. Ezeket a számokat többen kétségbe vonják, pedig sajnos igazak és ellenőrizhetőek. Ráadásul ne feledjük, hogy tavaly december végén elkezdődtek az oltások, és a mai napig nem értük el a hatmillió oltást, hiába a hurrá optimizmus, hogy mindenben az elsők vagyunk. Ráadásul a kínai vakcinával való oltás felért egy népirtással a hatvan éven felülieknél a hatástalansága miatt! Most pedig mi történik? Harmadik oltásként 16 ezer 60 éven felüli embert Sinopharm vakcinával oltottak be! A kormány oltakozási kampánya, és az a kommunikáció, hogy most, vagy majd november 20-i kampány alatt oltakozzanak az oltatlanok – sajnos elkésett! Természetesen oltakozni kell! Több virológus véleménye egybehangzóan az, ha most szigorú védekezést hozna be a kormány, talán januárban vége lehetne a járványnak.

Városvezetőknek, momentumos polgármestereknek tettünk fel három kérdést. Azért ezt a hármat, mert talán a kormány intézkedései közül ezek a legirritálóbbak manapság.

Soproni Tamást, Budapest VI. kerületi polgármesterét kérdeztük:

Hogyan tudja az önkormányzat kezelni a vírushelyzetet, rendelkeznek-e napi adatokkal?

A vírushelyzet kezelése kormányzati feladat, önkormányzatként természetesen követjük a kormányzati előírásokat, illetve megfontoljuk azokat a lehetőségeket, amikre felhatalmazást kapunk. Ezeken kívül mi magunk is igyekszünk tenni a vírus megfékezéséért, például a hivatalban, az ügyfélszolgálaton, illetve a kerületi kulturális intézményben is kötelező már a maszkviselés.

Az önkormányzatnak nincsen birtokában napi adatokra vonatkozó információ, de még havi sem, hiszen a kormánytól semmilyen információt nem kapunk sem a kerület átoltottságára, sem fertőzöttségére vonatkozóan.

Gondoltak arra, hogy bevezetik a kötelező oltást a dolgozóiknál?

Elmondható, hogy az átoltottság meglehetősen magas, 80-90%-os a hivatalban, a cégeinkben és intézményeinkben. Egyelőre nem tervezzük kötelezővé tenni az oltást, de van olyan intézményünk, ahol felmerült az igény. Jövő hétfőn egyeztetünk az összes kerületi cég- és intézményvezetővel, így előreláthatólag kedden hozunk végleges döntést a kérdésben.

Terveznek-e iskola-óvoda bezárásokat, kötelező maszkviselést a kerületben bárhol?

Amennyiben a kormány lehetővé teszi ezekről a döntést önkormányzati hatáskörben, mérlegeljük majd az intézkedés szükségességét. A kötelező maszkviselést zárt térben, amennyiben a járványadatok tovább romlanak, indokoltnak tartjuk.

Balogh Csaba Göd polgármestere válasza kérdéseinkre:

Hogyan tudja az önkormányzat kezelni a vírushelyzetet, rendelkeznek-e napi adatokkal?

Nem rendelkezünk napi adatokkal. Amikor legutóbb kértem információt, azt másfél hónap után adták meg. Igaz, pozitív volt az eredmény, mert Gödön a hasonló méretű települések között a legjobb eredményt tudtuk ebben (is) felmutatni. Azt gondolom, hogy ez annak köszönhető, hogy kiváló szakemberektől kaptam helyben tanácsot, időben intézkedtünk, és mert a lakosaink jelentős többsége éretten állt az egész pandémiához, és betartották nem csak a szabályokat, de nagy arányban az ajánlásokat is.

Az adatigényléssel viszont így nem éri meg foglalkoznom. Ha nincs is rendszeres, napi adatszolgáltatás, azt tudnunk kellene, hogy egyes döntéseink előtt milyen statisztikákkal rendelkezünk, és azután valamennyi idővel hogy változnak a különböző számok, de mivel a törvénykezések egyik napról a másikra állítanak döntéshelyzet elé, nem várhatok a számszerű kontroll érdekében másfél hónapot az utasítások kiadása előtt. Nem is értem, hogy a felelős döntéshozóktól, tőlünk, miért titkolja a Kormány az információt, és vár el mégis nagyobb felelősséget, mint amit ők bevállalnának. Egy jól működő operatív törzsnél tudni kellene, hogy melyik munkahelyeken milyen arányú az átoltottság, és a kritikus infrastruktúra biztosításához szükséges intézkedéseket akár ők is meghozhatnának, még akár külön biztosok bevonásával, akik a központi statisztikák visszaigazolására helyszíni vizsgálatot végez.

Gondoltak arra, hogy bevezetik a kötelező oltást a dolgozóiknál?

Gondoltam rá, mert én nem szeretnék felelősséget hárítani, ha döntésre vagyok felkérve. A tálalás azonban nagyon sok kétséget keltett. Egyrészt a törvényességben is kétségek merültek fel, mert sokak szemében a rendelet nem csak a magyar törvényeknek, de még az annál magasabb szintű nemzetközi jogszabályoknak is ellene ment. Így egy felelősségteljes döntést a Kormány indoklás, és kielégítő tájékoztatás nélkül próbált meg másokból kicsikarni, amit ő maga sem tett meg. Illetve a veszélyhelyzetben a kritikus infrastruktúra védelme lenne a legfontosabb, aminek az ellenkező hatását érné el a rendelet végrehajtása. A kritikus infrastruktúránkban dolgoznak többek között a rendőrök, pedagógusok, szociális dolgozók. Az utóbbi két csoportból is, és a hivatalban más nélkülözhetetlen pozíciókban is, összesen 59-en mondták azt, hogy nem vállalják az oltás kockázatait, és ha kell, felmondanak. Ez azt jelentette volna, hogy minden ötödik ember munka nélkül maradt volna, ha az Önkormányzat alkalmazkodik a Kormány kéréséhez. Ha viszont emiatt 4-5 óvodai csoportot meg kell szüntetnünk, akkor az a kb 100 érintett család nem tudná megoldani a munkába járását, ami egy végzetes ördögi kört indíthatott volna meg. Nem toltam tovább tehát a felelősséget, de a döntésem nem lehetett más, mint hogy ilyen körülmények között csak bátorítjuk a pozitív magatartást és az oltási hajlandóságot, de nem szankcionálunk.

Terveznek-e iskola-óvoda bezárásokat, kötelező maszkviselést a kerületben bárhol?

Tudomásom szerint még nincs többre felhatalmazásom, mint hogy a Polgármesteri Hivatalban hozok döntést, de egyeztettem az intézményvezetőkkel, és sikerült őket is meggyőznöm arról, hogy legyen ismét kötelező a maszkviselés, mint tavaly. Így legalább az intézményekben remélhetem, hogy vissza tudjuk fogni a vírus rohamos terjedését, de a közterületeken várom még a Kormány felhatalmazását, hogy a közösség által látogatható épületek és tömegközlekedési várók körüli 50 méteren belül is kötelezővé tehessem újra a maszk használatát. Azt is épp úgy, mint tavaly, hisz a számok azt igazolják, hogy az intézkedéseink arányosak, és eredményesek voltak. Nem akarom megnehezíteni az emberek számára a szabályok betartását. Kár, hogy a Kormány ezt nem segíti egy egyértelmű, következetes törvénykezéssel és annak kommunikációjával.

Juhász Béla Sződliget polgármestere válaszol:

Hogyan tudja az önkormányzat kezelni a vírushelyzetet, rendelkeznek-e napi adatokkal?

Nem kapok adatokat.

Gondoltak arra, hogy bevezetik a kötelező oltást az alkalmazottaiknál?

Nem gondoltam. Nem szeretném átvenni a kormánytól a népszerűtlen intézkedések meghozatalát, valamint felnőttként kezelem a munkatársaimat, valamint információm sincs arról, hogy ki oltott, vagy oltatlan. Meggyőződésem, hogy egy felelős kormányzatnak kell meghoznia egy ilyen intézkedést.

Terveznek-e iskola-óvoda bezárásokat, valamint bevezetik-e a kötelező maszkviselést?

Nem hozhatunk meg erősebb jogszabályokat, mint a kormány. Csak ajánlásokkal élhetnek a helyi polgármesterek és ezt rendszeresen meg is teszem.

Elekes István, Cserszegtomaj pogármestere is elmondta a véleményét,

amelyből kiderült, hogy ők sem vezetik be a kötelező oltást, bezárásokat nem terveznek, nem tervezhetnek! A településen nem hivatalos forrásokra hivatkozva, bár ez a szám folyamatosan változik, 15-18 fertőzéses esetet jelentenek.

Pofesszor Dr. Hegyi Gabriella is elmondta véleményét a jelenlegi járványkezeléssel és intézkedésekkel kapcsolatban:

Gratulálok a Momentumnak, én is támogatom az ellenzéki összefogást- hogy változzon valami nálunk végre. Koromnál fogva már nem tartozom ehhez a korosztályhoz, de keményen drukkolok!

A jelenlegi helyzetet a felelősök felelőtlensége hozta létre egyrészt a Békemenet, Eucharisztikus Világ Kongresszus, a tömeges meccsek szervezésével.

Másrészről a 4. hullám megléte időben érkezett ezen események után, igazolva azokat a félelmeket, hogy bekövetkezik.

Az oltás kötelezővé tétele: a WHO szerint nem lehet kötelezővé tenni, illetve az európai gyakorlat alapján, ott, ahol nagy a kockázata ott mentességet kap a beteg (igazoltan).

A védekezés- ha már itt van megint az újabb hullám-nem az oltások egyedüliségének hangsúlyozása (“az oltások működnek, Magyarország működik” szlogen!) hanem egyfajta kombinált védekezés: azaz kézmosás fertőtlenítővel, távolságtartás, maszkhasználat, (leginkább FFP2) és természetesen, ahol nincs ellenanyag, vagy kevés (pl. Sinopharmmal oltott 65 éven felettieknél) az mRNS oltás….

Magam is már a harmadik oltás után vagyok, mert betegekkel dolgozom folyamatosan.

A kötelezővé tételt Ausztria, Belgium, Olaszország már fontolgatja…. valahogy túl kell élni!

A tabletta formában történő védekezésnek nagy jövőt jósolok.

barátsággal: prof. Dr. Hegyi Gabriella MD.PhD

Hálásan köszönöm a Lilapólus nevében a kérdésekre kapott őszinte válaszokat. Látni és érezni, hogy a polgármesterek feladatuk magaslatán állnak, azonban a kormány szinte gúzsba köti a kezüket.

Amikor ezt a cikket írom, a televízióban Gulyás Gergely miniszter tartja a Kormányinfót.

Szigorításokat nem terveznek! A szakemberek százezer halottal számolnak!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.