A Momentum 2019 EP eredményvárója

Összeállt a lista

Vannak pártok, amelyek demokráciáról papolnak, de valójában mélységesen megvetik azt. Ma még nem tudjuk ugyan, hogyan fest majd a Fidesz listája az országgyűlési választásokra, de két dologban biztosak lehetünk: 1. A lista első helyén Orbán Viktor áll, 2. A lista második helyén és attól lefelé meg azok neve található, akiket erre Orbán Viktor méltónak talál.

Nos, mifelénk, maradi momentumosoknál még azt jelenti a demokrácia, amit: vagyis az abban résztvevők egyenlőségét. Ennek megfelelően a párt listájának összeállítása az országgyűlési választásokra az alábbi lépcsőkben történt meg.

 1. A Momentum Küldöttgyűlése és Elnöksége kialakította a listaállítás folyamatát, meghatározta azokat a kereteket, amiknek minden jelentkezőnek meg kell felelni.
 2. Azon párttagok, akik éreztek magukban kedvet, erőt, tehetséget és elhivatottságot, jelentkezhettek, hogy szeretnének a listára felkerülni.
 3. A beérkezett mintegy öttucatnyi (ön)jelöltből, a párt Elnöksége kiválasztotta azt a közel harmincat, akiket politikai és pártban végzett munkájuk miatt a legalkalmasabbnak tart, s ezt a névsort a Küldöttgyűlés elé terjesztette.
 4. Az elmúlt hetekben minden jelölt összeállította pályázatát és több vitán, személyes megbeszélésen próbálta meggyőzni a Momentum közösségét és az őket képviselő küldötteket, hogy a lista élén van a helyük.

A Momentum Küldöttgyűlése november hetedikén vasárnap egy 9 órán át tartó maratoni gyűlésen döntött a listáról. Először minden jelölt elmondhatta kortesbeszédét, majd a küldöttgyűlés által összegyűjtött kérdésekre válaszoltak. A jelöltek programjának megismerése és a mai találkozón hallottak után zárt vitán, több körös szavazással döntött a küldöttgyűlés és az elnökség a Momentum végleges listájáról. A lista a második helyről indult, azt ugyanis már korábban megszavazta, hogy az első helyen a párt alapító elnöke, Fekete-Győr András szerepel majd. Nehéz helyzetben voltak, hisz rengeteg kiváló politikus, szakpolitikus jelentkezett, akik mind alkalmasak lennének személyiségük és eddigi munkájuk alapján.

Több órás vita és egyeztetés után a lista első 15 helyezettje:

 1. Fekete-Győr András, A Momentum miniszterelnök jelöltje, alapító.
 2. Tompos Márton, a Momentum szóvivője, korrupció ellenes munkacsoport vezetője
 3. Gelencsér Ferenc József, a Momentum I. kerületi képviselője és alpolgármestere
 4. Sebők Éva, a Momentum orosházi önkormányzati képviselője
 5. Bedő Dávid, a Momentum hálózati igazgatója, a párt újbudai önkormányzati képviselője
 6. Paróczai Anikó, a Momentum kispesti képviselője, a Momentum korrupció ellenes küzdelméne egyik szimbolikus alakja
 7. Csillag Tamás, a Momentum londoni helyi szervezetének elnöke
 8. Berg Dániel, a Momentum II. kerület alpolgármestere és az ALDE európai pártcsalád alelnöke
 9. Hornyák Evelin, a Momentum szakpolitikai tanácsadója az Európai Parlamentben
 10. Naszádos Zsófia Katalin, a Momentum szakpolitikai stábjának tagja, kül-és biztonságpolitikai, magyarságpolitikai szakértő
 11. Szemző Áron Gábor, Pest megyei közgyűlés Momentum frakciójának vezetője, a Momentum budakeszi önkormányzati képviselője,
 12. Hollai Gábor Pál, a Momentum XVI. kerületi önkormányzati képviselője
 13. Urfi Máté, a Momentum zöldpolitikusa
 14. Dukán András Ferenc, a Momentum XXI. kerületi önkormányzati képviselője, a Momentum Oktatás-, Tudomány- és Ifjúságpolitikai Munkacsoportjának vezetője
 15. Nemes Balázs, a pécsi önkormányzat tanácsnoka

Azokkal, akik (valószínűleg) parlamenti mandátumot érő helyre kerültek, a Lilapólus a közeljövőben interjút készít majd. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.