Márki-Zay Péter, az üstökös

Most is fülünkbe cseng az ellenzéki előválasztás civil miniszterelnök-jelölti verseny győztesének egyik leginspirálóbb mondása: „A kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem csak felfelé”, valamint hogy kétharmaddal fogják leváltani az Orbán-kormányt, és még sokáig fogunk is rá emlékezni, mert igen csak időtállónak tűnik.

2018-ban meteorként csapódott be Hódmezővásárhely közéletébe a polgármester-választás győztese: egyszerűen hihetetlen volt, hogy ez megtörtént, az ellene szóló, Fidesz által teremtette körülmények ellenére. Az azóta eltelt időben számtalan pozitív változás történ a korábbi Fidesz-dominálta városban, ami egyértelmű bizonyítéka Márki-Zay vezetői képességeinek. Amellett, hogy képes volt olyan programot összeállítani, ami a lakosság érdekeit szolgálja, e program támogatására megnyerni magának a város lakóinak többségét, át is tudta ültetni a gyakorlatba, azaz meg is tudta valósítani programjának legfőbb pontjait.

Miután eldőlt, hogy az ellenzéki előválasztáson civil jelöltek is indulhatnak, ő is beszállt a ringbe a hatpárti együttműködés mellé. Az előválasztás első fordulójában 20% körüli eredményével az öt jelölt közül a harmadik helyen végzett, miközben komoly együttműködési képességéről is tanúbizonyságot tett a kampányban: több választókerületben léptetett vissza saját jelöltet más pártok, leginkább a Momentum javára, és néhány esetben, például a budapesti 12. választókörzetben ő mutatta be a párt jelöltjét, Palocsai Bélát, akinek a közös sajtótájékoztató komoly támogatást jelentett.

Az első fordulót követő héten váratlan fordulat következett be: az első fordulóban 27%-kal második helyezett Karácsony Gergely, miután nem tudott megegyezni Márki-Zay visszalépésében a saját javára, és az úgynevezett tandemben indulást kettőjük részére az előválasztás jogi keretei nem tették lehetővé, az utolsó pillanatban visszalépett Márki-Zay Péter javára. Egyúttal arra szólította fel az őt támogató pártokat (LMP, MSzP, Párbeszéd), hogy támogassák a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltet a második fordulóban. Tette ezt azután, hogy ötnapos tárgyalássorozat eredményeképpen sikerült a programja legfontosabb és legfőbb kérdéseiben egyezségre jutnia MZP-vel.

A második forduló szorosnak ígérkezett egyetlen állva maradt ellenfelével, Dobrev Klárával. A szavazói részvétel néhány tízezer fővel meghaladta az első fordulóét, és mindkét jelölt növelni tudta a rá leadott szavazatok számát, csakhogy Márki-Zay drámai mértékben, egyenesen a háromszorosára. Így végül a több mint 660 ezer szavazat 56,7%-át (371 560 voks) sikerült megszereznie. Csak emlékeztetőül: az első fordulóban csak mintegy 128 ezren szavaztak rá.

A robbanásszerű növekedés egyrészt a mögötte hivatalosan is felsorakozott pártoknak köszönhető, másrészt a második fordulóban csaknem kétszátezer olyan szavazó – többségében a 18-22 éves korosztályból – jelent meg, akik az első fordulóban nem vettek részt.

Márki-Zay Péter szűk négy év alatt meteorból üstökössé nőtte ki magát. Képes volt maga mögé állítani az ellenzéki szavazók széles spektrumát, a közép-baltól a jobb-középig, a 18 évesektől a 70 fölöttiekig. Dobrev Klára egyébként még a végleges eredmény közlése előtt felhívta a győztest, és gratulációjában kiemelte: „A hatpárti összefogás közös miniszterelnök-jelöltjét mindenben támogatni fogom”.

A győzelem estéjén az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje kijelentette: jövő tavasszal egyetlen kérdés lesz, Fidesz vagy nem Fidesz.

Fotó: Index

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.