Fajsúlyos döntés a megfelelő pillanatban?

Tisztességtelen, alattomos játékot űz a kormány a „spicliképző” Fudan egyetem Magyarországra történő betelepítésének szinte minden áron történő erőltetésével. A 2021. június 15.-én, kormánypárti többséggel átnyomott törvény a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozására, valamint az alapítvány bejegyzésének a múlt héten történt elindítása egyértelművé tette a kormány igazi szándékát. Nem okozott nagy meglepetést, hogy a beruházás előkészítését a NER-zsoldos Palkovics Lászlóra, a most kinevezett, 5 tagú kuratórium elnökére bízta, amelyben többek között Matolcsy jobb keze, Horváth Levente is szerepet kapott.

A tét komoly, nagy értékű, összetett, és a messzi jövőbe mutató.

– a Dunapart legértékesebb telkeinek ingyenes átadása egy olyan beruházásra, amely egyértelműen NEM a magyar nép és tervezett szociális lakhatás elősegítésének irányába hat;

– tágra nyitja a kaput a kínai kommunista párt ideológiai behatolása előtt Magyarországra és az Európai Unióba, ami az ország kínai, azaz kelet felé történő orientációját és a nyugattól való távolodását segítené elő;

– a nagyrészt kínai kölcsönből, kínai anyagokból és munkaerővel épülő egyetem hosszú távú eladósodást eredményezne Kína felé, ami már így is jelentős, jelenleg már mintegy 650 milliárd forint a belgrádi vasúti hitel miatt, és ez a kínai gazdasági befolyást tovább erősítené (hogy mást ne említsünk, mint a közeli Montenegrót, ahol Kína hasonló módszerrel szerzett örökös tulajdont a hitel tartozás miatt).

Mi van ezzel szemben a mérleg másik serpenyőjében? A budapesti Atlétikai vb megrendezése, ami jól eső büszkeséggel töltené el az atlétikáért rajongó honfitársainkat, a résztvevő magyar sportolóknak plusz motivációt adna kilenc napig, és 10-12 napig valamelyest segíthetne a budapesti turizmuson.

Mint ismeretes, a főváros két évvel ezelőtt egyezséget kötött a kormánnyal, melynek értelmében a főváros akkor támogatja az atlétikai vb megrendezését, ha a kormány zöld utat ad a Diákváros megépítésének. Az elmúlt napokra egyértelművé vált, hogy – Karácsony Gergely szavait idézve – „az Orbán-kormány megszegi adott szavát, sunyi módon felrúgja a megkötött megállapodásokat, semmibe veszi a Fővárosi Közgyűlés határozatát és a budapestiek akaratát. Itt az ideje világossá tenni Orbán Viktornak és kormányának: ennek itt a vége!” 

Mintegy másfél évvel ezelőtt Karácsony Gergely jelezte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének azt a tényállást, miszerint „Nincs vb a főváros jóváhagyása nélkül”. Tehát a világbajnokság megrendezése, azaz Budapest jóváhagyása a kormánnyal való megállapodás betartásán múlik. Sebastian Coe ezt akkor tudomásul vette.

Most érkezett el a pillanat, hogy a főpolgármester javaslatot tegyen a fővárosi közgyűlésnek, hogy vonja vissza az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását.

Annak ellenére, hogy a Fidesz szavazók több, mint a fele is ellenzi a Fudan projektet, több kérdés merül fel a főváros vétója kapcsán (a teljesség igénye nélkül):

– most van-e a legalkalmasabb pillanat az atlétikai vb megvétózására;

– szüksége van-e Budapestnek a vb-re, vagy sportolóink másik színhelyen is képesek-e olyan színvonalat produkálni, mint itthon;

– tényleg élsportolóink lábába kell-e beruháznunk, vagy inkább fiataljaink fejébe/tudásába;  

–      megéri-e hosszú távon elveszíteni a szociális lakhatás megoldásának lehetőségét, miután a budapesti albérlet-árrobbanás több ezer vidéki fiatal lakhatását lehetetlenítené el, amennyiben nem épül meg a Diákváros. Összegezve a fentieket: a kormány kétséget kizáróan megszegte a fővárossal kötött megállapodását: az atlétikai vb vétója valójában az élsport versus szociális lakhatás témájára hegyezhető ki. Az ilyen súlyú döntések esetében mindig van olyan csoport, amelyik a rövidebbet húzza.  A jelenlegi helyzetben azonban nem kétséges, hogy a főváros helyesen jár el azzal, hogy most játssza ki az egyetlen, még kezében lévő adut a Fudan projekt megakadályozására. A végső megoldás megtalálása azonban a kormányváltás után az új miniszterelnök és kormánya feladata lesz.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.