Fotó: Freepik

Hatalmas siker a négynapos munkahét Izlandon

A cikk elé csak ennyit: a négynapos munkahétért folytatott küzdelemnek Magyarországon a Momentum az élharcosa!

„Átütő sikernek” nevezték a kutatók a négynapos munkahetet Izlandon, ennek eredményeképp sok munkavállaló 40 helyett már csak 35 vagy 36 órában dolgozik egy héten – írja a BBC.

A kísérleteket Reykjavík városi tanácsa és a kormány folytatta 2015 és 2019 között, és 2500 közalkalmazott vett benne részt, akik ugyanannyi fizetést kaptak kevesebb munkáért. Ez volt eddig a legátfogóbb, rövidebb munkahétre vonatkozó kísérlet a világon. Az eredményeket az Autonomy nevű brit agytröszt és az izlandi Társaság a fenntartható demokráciáért (ASDA) mostanra értékelte ki: eszerint a produktivitás megmaradt, sőt akár nőtt is.

Emellett a dolgozók kevésbé érezték leterhelve magukat, kevésbé érezték a kiégés veszélyét, és arról számoltak be, hogy javult az egészségi állapotuk és a munka-magánélet egyensúlya az életükben.A tapasztalatok hatására számos szakszervezet újratárgyalta a munkaidőt, így Izland munkaerejének 86 százaléka már kevesebbet dolgozik ugyanannyi fizetésért, és a maradék 14 százalék is hamarosan csatlakozik.

„A kísérlet rámutatott, hogy az állami szektor megérett arra, hogy a rövidebb munkahét úttörőjévé váljon – és ebből más kormányok is levonhatják a tanulságot” – mondta Will Stronge, az Autonomy kutatási igazgatója.

Forrás: 444

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.