Tévedések végjátéka? – Avagy újabb konfliktus szítása az Unióban

Aki szorosan követi Orbán Viktor és a Fidesz kommunikációját, annak kezd világossá válni, hogy amikkel vádolja az ellenzéket, és most már az Európai Uniót is, pont azt követi el ő maga. A Függetlenség napján, június 19-én elhangzott kijelentései is ugyanerre az alappillérre épülnek. Tévedni emberi dolog – tartja a közmondás. Igen ám, de a tévedés az véletlen és nem akaratlagos, viszont ami Magyarországon folyik az mélységesen tudatos, alávaló és szánt-szándékkal antidemokratikus; nevezhetjük úgy is, hogy a tények elferdítésének művészete. 

„Miféle álnokul szőtt-font ügy ez! Tán Circe kelyhét itta mindeniktek.” (Shakespeare)

A legközelebb akkor járunk a valósághoz és a tényszerű igazsághoz, ha Orbán kijelentéseinek az ellenkezőjét tekintjük mérvadónak, némi kiigazítással: példának okáért „az Európai Unió birodalmat épít” – vélelmezi, miközben ő maga építi a saját fideszes-NER-es birodalmát. A minap elhangzott beszédéből világos, hogy az Unióval folytatott harcát futball meccsnek tekinti; csakhogy ott az egyik csapat létszáma a legjobb esetben 25, többé-kevésbé demokráicát gyakorló országból áll, aki 2 renitens ország ellen küzd. Utóbbinak időnként sikerül 1-2 plusz, megvezetett „játékost” a csapatába állítani átmeneti jelleggel, de az autoriter, emberi jogokat korlátozó, az igazi demokráciára fittyet hányó, és csakis a saját bázisát illegitim módszerekkel hízlaló kormányokkal társulni hosszabb távon nem biztosíték.

Hogyan beszélhet szabadságharcról az, aki minden erejével azon van, hogy Magyarország népét keleti diktatúráknak szolgáltassa ki, és segédkezet nyújtson abban, hogy a kínai kommunizmus nézetei és oktatási rendszere minél előbb bekerüljön országunkba, és eluralkodjanak a demokrácia ellenes és az emberi jogokat semmibe vevő oroszországi rendszer módszerei. Éppen hogy az Európai Uniónak kell megvédenie magát az ilyen mérgező emberektől és kormányoktól, mint Orbán és a lengyelek. Magyarországra már most is kezdenek úgy tekinteni az EU-ban, mint a kínaiak és az oroszok trójai falovára.

A politikusi demencia, úgy tűnik, Orbán Viktort sem kíméli: már elfelejtette, hogy mi áll az Unió kartájában, milyen alap értékek mellett áll ki, és milyen célkitűzések felé dolgozik. Az sem rémlik már neki, hogy csatlakozásunkkor mit írtunk alá, amihez tartani kellett volna magunkat. Beléptünk egy demokratikus értékeket valló klubba, aminek szabályait magunkra kötelező érvényűnek fogadtuk el, csak éppen nem tartottuk be. Ezen szabályokat több ízben is felrúgtuk, kijátszottuk, szembe mentünk velük. Kirívó példája volt ennek az Unió által jóváhagyott vakcinák mellett az EMA  által a mai napig jóvá nem hagyott kínai és orosz, tömeges vakcina beszerzés, aminek köszönhetően az ezekkel beoltottak nem közlekedhetnek szabadon Európában. Orbán megmagyarázta, hogy mi az emberéletek védelmében tettük ezt, ugyanakkor az teljesen kimarad a kommunikációjából, hogy a lakosság arányos elhalálozási ráta nálunk a legmagasabb az egész világon.

A másik óriási ellentmondás az, hogy miközben terjed a már Európában is a jóval fertőzőbbnek bizonyult delta vírus variáns, a foci EB meccseit Európában egyedül Budapest vállalta teltházzal megtartani. A döntés még a járvány harmadik hullámának közepén született, amikor egyáltalán nem volt tudható, hogy mikorra cseng le a 3. hullám. Ép ésszel gondolkodó felnőtt ember ilyen döntést nem hozhat, főleg úgy nem, hogy ő még ősszel emberéletekben mérte a járvány kezelés sikerességét – amiről azután igen gyorsan leszokott. Nem érdekli az sem, hogy a 60 ezret meghaladó zsúfoltság a Puskás Arénában a járvány negyedik hullámának adhat hatalmas lökést, ami újabb erős fertőzésszám növekedést és a Covid halálesetek megugrását eredményezheti. Jól példázza ezt az Egyesült Királyság esete, ahol hozzánk hasonló mértékű átoltottságnál nem úszták meg az újabb hullámot. A méregdrágán vásárolt kínai vakcináról még annyit, hogy az azzal oltott közel félmillió embernek csaknem a fele nem rendelkezik ellenanyaggal, azaz olyan, mintha langyos vízzel oltották volna be. Kíváncsian várom, hogy ezt a nagy valószínűséggel berobbanó újabb járvány hullámot hogyan fogja a Fidesz propaganda az Unióra és az ellenzékre kenni, esetleg Gyurcsányra, vagy a migránsokra, vagyis a felelősséget jó szokásához híven elhárítani magáról.

Mivel ennek a kormánynak a specialitása a legnagyobb bukás és veszteség elsöprő győzelemként való kommunikálása, és a hatalom, azaz a „pénz, fegyver, paripa” nála van még cirka 9 hónapig, arra kell felkészülni, hogy minden eszközt meg fog ragadni hatalma megtartására, a tények elferdítése, az ellenzék szétfeszítése, és az arra fogékony Orbán hívők maszlaggal való további etetése révén.

Végjátékot élünk-e, vagy az ország marad a Vég Játéka? Jövő májusban kiderül!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.