Beszélgetőpartnerünk Naszádos Zsófia, a Momentum Mozgalom Külpolitikai és honvédelmi munkacsoportjának koordinátor-helyettese

A Momentum Mozgalom külpolitikai és honvédelmi szakpolitikusával, Naszádos Zsófiával beszélgettünk az Európai Unió és Magyarország feszülten alakuló viszonyát érintő aktuális kérdésekről. 

Zsófiát a Momentum “Új Magyarország Terv” választási programjának márciusi bemutatásakor ismerhettük meg.

Mi áll Orbán vétó sorozatának hátterében? Milyen következményekkel jár az uniós tagországok véleményével és egységre törekvő fellépésével szembemenő magatartás? Van-e reális esély arra, hogy az Unió döntéshozatali rendszerében a teljes konszenzus helyett a minősített, vagy egyszerű többséget rövid időn belül bevezessék? A beszélgetésben ilyen és ehhez kapcsolódó kérdéseket feszegetünk.

Zsófia válaszában kitért arra, hogy 2010 után az Orbán-kormány alapvető, tradicionális külpolitikai irányokat rúgott fel. E folyamat része a nyugati szövetségi rendszerekkel fennálló kapcsolatok lazítása, az euroatlanti orientáció háttérbe szorulása, és a keleti, autoriter rendszerek felé fordulás. Ezt az erőteljes váltást a magyar gazdasági érdekek hangsúlyos érvényesítésével, és a globális erőviszonyok megváltozásával magyarázzák. Az Európai Unióra elsődlegesen pénzforrásként tekintenek, miközben háttéralkudozásokkal, vétókkal próbálják bomlasztani a közösséget, amivel szemben az Unió sok esetben eszköztelennek tűnik. 

Az uniós döntéshozatalban már hosszú ideje létezik a szándék konszenzuson alapuló döntéshozatali rendszer meghaladására, de mivel a jelenleg asztalon lévő kérdések erőteljesen érintik a tagországok féltve őrzött szuverenitását, erre rövid távon nem látszik túl sok esély.

Ami a kormánypárt EU-n belüli helyzetét illeti: a Fidesz kilépése az Európai Néppártból és a közelgő németországi választások eredménye jelentősen szűkítheti a megszokott lavírozáshoz rendelkezésre álló teret számukra.

Nem újdonság, hogy Németországgal szorosak a kapcsolatok, mind gazdasági, mind politikai téren. Ami igazán aggályos, az – Zsófia megítélése szerint – a Paks II. projekt létrejötte, amit többek között egy német származású uniós biztos “félrenézése” tett lehetővé. 

És mi lesz az uniós forrásokkal, mire készül a kormány? Erről és a fent érintett témákról bővebben hamarosan megjelenő podcastunkban hallhatnak.

Ajánlott, kapcsolódó cikk:https://lilapolus.hu/2021/05/13/hova-tart-a-kisvasut/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.