És azt tervezem, hogy jövőre lerombolom, felszántom és a helyét sóval behintem... (Fotó: Council of the European Union)

Itthon, de nem otthon

Nagyon érdekes tanulmányt készítettek a Göteborgi Egyetem tudósai. A European Quality of Government Index összeállításához 129 ezer embert kérdeztek meg az unió mind a 27 tagállamának 208 régiójából.

Ennek legdurvább megállapítása szerint az összes vizsgált régió közül a budapesti volt az egyetlen (!!!), amelynek lakói az országuknál vagy a régiójuknál is jobban kötődnek Európához.

Nyilván a kormányoldalon máris megvan a magyarázat: Na, ugye, hogy Budapest „vörös rongyokba öltözött” (Copyright by Vitéz nagybányai Horthy Miklós) bűnös város, tele idegenszívű libsivel.

Ez nyilvánvalóan egy baromság, de azért tényleg elgondolkodtató, hogy 208 régióból Budapest az egyetlen, amelyik – legalábbis ebből a szempontból – kilóg a sorból.

Természetesen nem esküszöm meg rá, hogy én biztosan tudom ennek az okát, de van egy magyarázatom.

Azt gondolom, a nagyvárosok általában liberálisabbak, mint a vidék. Budapest sem kivétel. Viszont nincs még egy hely Európában, ahol az adott ország fővárosával (vagy legnagyobb városával) ilyen gyalázatosan bánna a saját kormánya. Nem csak a szó egzisztenciális értelmében!

Orbánék állandó ideológiai háborút vívnak Budapest ellen (még akkor is, csak kisebb intenzitással, amikor az ő emberük állt a város élén), ahol lehet, megalázzák, s az itt lakók többségének jó értelemben vett liberalizmusát egy folyamatos, politikai termékké tett műmagyarkodással teszik próbára.

Ismerve (sajnos nagyon is jól) a miniszterelnök személyiségét, biztosak lehetünk abban, hogy ez a helyzet a jövő évi választások után csak egyetlen esetben javulhat: ha Orbánt és társait kiszavazzuk a hatalomból.

(A tanulmányról többet magyarul ezen a linken olvashatsz.

Angolul meg még többet itt találhatsz:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.