Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mátrai Erőmű: Mészáros lerabolta, mi álljuk a több tízmilliárdos cechet

A magyar állam 2019 végén vette meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinc alapkezelőjétől. Az csak később derült ki, hogy a magyar állam hatalmasat bukott, Mészáros Lőrinc és cseh partnerei pedig jót kerestek rajta.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán szerezte meg az erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért. De a magyar államnak ekkoriban valamiért nem kellett ennyiért, majd nem sokkal később már 17,4 milliárdért vehették meg Mészároséktól, úgy, hogy addigra a tulajdonosok minden tartalékot kivettek belőle. (2018-ban a tulajdonosok 11,2 milliárdos osztalékot vettek ki az eredménytartalék terhére). Közben az elavult erőmű teljesen eladósodott, végül további 57,7 milliárdot, azaz összesen 75,14 milliárdot kellett költenie rá az államnak. Ugyanakkor a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.

A telex most megnézte az erőmű 2020-as beszámolóját, ami szerint a társaság a 2019. évi 5,9 milliárd forint veszteség után tavaly 42,7 milliárd forint veszteséget termelt. És mindezt már kizárólag a magyar adófizetőknek kell benyelniük.

A beszámoló szerint a Mátrai Erőmű forgalma eközben 77,6 milliárd forintról 76,4 milliárd forintra apadt. Ugyanakkor a nem túl rózsás kilátások ellenére az állami MVM kijelentette, hogy 2021. december 31i-g elkötelezett a működés további finanszírozása mellett.

Az erőmű jelenleg lignit elégetésével termel áramot, ami rendkívül környezetszennyező. Az erőmű felelős jelenleg Magyarország szén-dioxid-kibocsátásának 14 százalékáért. A kormány tervei szerin 2025-ben gázra állítják át.

Forrás: 444/Telex

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.