Kamat variáció, árfolyam manipuláció… de mi célból?

A Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank, Magyarország központi jegybankja a monetáris eszközök, kamat politika, árfolyam politika révén hivatott a fizetőeszköz értékének megőrzésére, az árak stabilitásának biztosítására és az infláció alacsony szinten tartására.

Matolcsy mester húzásai általában kihoznak a sodromból – jómagam is lévén közgazdasági végzettségű-így az átlagembernél jobban átlátva az ok-okozati gazdasági összefüggéseket. Az MNB bejelentés, miszerint az alapkamat változatlan marad, legalábbis egyelőre, nem volt meglepetés számomra se, annak ellenére, hogy egy héttel ezelőtt az MNB alelnöke belebegtette az alapkamat júniusi emelését, tekintettel a belföldi árak elszabadulására, ami az európai országok közül Magyarországon eredményezte a legsúlyosabb inflációt. Csakhogy az inflációs nyomás a gazdaságon már több, mint egy évvel ezelőtt kezdődött, viszont az alapkamat, aminek emelése által meg lehetett volna valamelyest fékezni a robogó inflációt, hosszú ideje változatlan. 

Mit csinált az MNB az elmúlt 15 hónapban a legfontosabb funkciói mellett? – Olyasmiket, amiket a világon egyetlen más jegybank sem csinál, mert nem feladata, és jogosítványa sincs rá: árfolyamnyereséget termel magának, saját alapítványokat hoz létre saját pénzén, nagy értékű festményeket és ingatlanokat vásárol. 2020. januárja óta 5 milliárd forint értékben szerzett be magyar kortárs festményeket, melyeket nem tekinthet meg senki, nem tudni, hol tárolják. Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mindezt miből? Reálisan gondolkodva, csakis az állam deviza tartalékaiból, aminek őrzése az MNB feladata, tehát ebből. Ezen tartalékok valamely súlyos és váratlan gazdasági hatás azonnali kiküszöbölésére szolgálnak, mint például a 2008-as gazdasági válság volt. A jelek arra utalnak, hogy ennek egy részét az MNB folyamatosan “forgatja”, és a keletkező árfolyamnyereség döntő többségét befizeti ugyan a költségvetésbe, de kisebb hányadát a már említett alapítványokra, ingatlanokra és festményekre költi. Ez viszont arra enged következtetni, hogy a MI PÉNZÜNKKEL JÁTSZIK a bank a saját és a politikai establishment hasznára és javára. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a költségvetésbe befizetett pénz nem a köz javát szolgálja.

Ez az évtizede folyó káros gyakorlat az Euró bevezetésével lenne orvosolható, ami véget vetne egyúttal a nyugdíjak értékvesztésének, a nemzeti valutával való manipulációknak, oda-vissza váltogatásoknak a forint és Euro, USD között, ami a várt kormány- és rendszerváltás után a központi akaratot, a realitásokat és a gazdasági szükséget figyelembevéve, 2-3 éven belül megvalósulhat.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.