(AP Photo/Cedric Joubert)

Az EU visszaszorítaná az illegális bevándorlást – de Magyarország megvétózza ezt

Különböző szinteken folynak azok az egyeztetések, amelyekhez kötődően az EU abban bízik, hogy a harmadik országok szabályozott keretek között érkeznek majd azok, akiknek ehhez joguk lesz. Ezekkel enyhülne a külső határokat terhelő nyomás, tisztábbak lennének viszonyok és a jogi státuszok, illetve az Európában lévő illegális bevándorlók visszaküldése is egyszerűbb lenne. A három folyamat a következő:

  1. Az uniós kékkártya-rendszer. Ez legális, munkavállalási célú bevándorlási lehetőséget teremt a magasan képzett szakemberek számára. Ebben a kérdésben már megállapodás született a tagállamok és a parlament között.
  2. A Cotunou-i Szerződés megújítása. A 2020-ban lejárt nemzetközi egyezmény az EU és 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni közötti együttműködési szerződés. A hosszabbítással kapcsolatban a tárgyalódelegációk már politikai egyezségre jutottak a szerződés részleteiről.
  3. Az Európai Parlament egy jelentésében a legális migrációs csatornák létrehozását javasolja, amely a munkavállalási célú bevándorlást tenné szabályozottá.

Akad a három folyamatban egy furcsa közös pont is: Magyarország egyiket sem támogatja.

Bővebben a hvg.hu oldalán

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.