Összellenzéki tüntetés az Index szerkesztősége mellett

Országos Előválasztási Bizottságot alakítottak az ellenzéki pártok

A Civil Választási Bizottság (CVB) bevonásával a 2021. őszén megtartandó előválasztások lebonyolítáására hat ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd Országos Előválasztási Bizottságot alakított.

Az előválasztások célja annak az ellenzéki országgyűlési képviselőnek, valamint a miniszterelnök-jelöltnek a megtalálása, aki legjobb eséllyel tudja majd legyőzni az adott választókörzetben a Fidesz jelöltjét.

Az előválasztáson a lehető legnagyobb részvételre és a lehető legalaposabb lebonyolításra törekszünk, ezért nyitottak vagyunk megbízható és elfogadott civil partnerszervezetek bevonására a lebonyolításban,

Nyilatkozták a pártok képviselői.

Az az elmúlt hetekben az előválasztások főbb pontjaiban már sikerült megegyezniük a pártoknak.

A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.

A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.