Összeállt a csapat

2021. május 15., szombat. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnökeként bejelenti, hogy miniszterelnök-jelöltként indul az előválasztáson, ahol az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét keresik a 2022-es országgyűlési választásra. Ezzel teljes az elemzők által várt csapat. Nézzük hát ki mindenki került be a keretbe!

A 2021-es ellenzéki előválasztásra több miniszterelnök-jelölt is bejelentkezett már és az elemzők szerint május közepére vált teljessé a csapat, újabb belépők már nem várhatók. Nem egy nagylétszámú keretről van szó, de azért érdemes megnézni, hogy ki mindenki közül válaszhatunk majd a tervek szerint szeptember közepe felé.

Jakab Péter

A Jobbik elnöke volt az első, aki jelezte: indulni kíván a nyári előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. A politikus meglehetősen viharos körülmények között lett a szakadozó Jobbik vezetője, majd az ellenzéki összefogásban szerepet vállaló, „néppártosodó” Jobbik éléről szeretne előbb a közös összellenzéki jelöltté válni, majd a parlamenti bársonyszékbe beülni. Persze vele kapcsolatosan a kormányoldal nem volt rest, hiszen akciói miatt – gondoljunk csak a látványos gasztrovideóra, ahol a felvágottak fogyasztásával kapcsolatos szokásait ismerhettük meg Jakabnak – hamar pellengérre állították.

Fekete-Győr András

A Momentum elnöke február 21-én jelentette be indulását miniszterelnökként. Fekete-Győr alaposan felépített műsor keretében jelentette be az indulását, majd a programját, ami igazából nem is az övé, hanem a Momentum egészének programja lett – és eleddig Fekete-Győr az egyetlen olyan jelölt, aki konkrét programmal állt ki a választók elé: a „Felcsúti Per”, az elszámoltatás, a jogállam visszaállítása és megannyi előremutató elképzelés szerepel a tervek között. Igaz, a nagy részük olyan, ami tulajdonképpen magától értetődő – vagyis az lenne, ha egy normális országban élnénk. Persze, nem mehetünk el szó nélkül a komoly viharokat kavaró Partizánnak adott interjúja mellett sem – itt azonban a vágott változat mellett érdemes időt szánni a vágatlan változat megnézésére vagy meghallgatására, ha úgy tetszik, különösen mielőtt ítélkeznénk a riporter vagy éppen a beszélgetőtárs kapcsán.

Márki-Zay Péter

A Mindenki Magyarországa nevű csoportosulás elnöke és Hódmezővásárhely polgármestere is szeretne miniszterelnök lenni. A Partizánnak adott interjúja szintén némi turbulenciával járt: a nyíltan vallott gyermeknevelési elvei miatt sokan neheztelnek Márki-Zayra.

Dobrev Klára

A kormányoldal által csak „Gyurcsánynéként” emlegetett Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjéből szeretne az ellenzék miniszterelnök-jelöltjévé válni az előválasztásokon. Sokan őt tartják komoly esélyesnek, afféle „titkos fegyvernek” az ellenzéki oldalon. Kétségtelen, hogy férje révén komoly ismertségre tett és tehet szert a jövőben is, azonban pont emiatt megosztó is lehet a szerepe.

Karácsony Gergely

Bár a Párbeszéd Magyarországért társelnökéről beszélünk, az MSZP már hónapok óta arra vár, hogy bejelentse indulását és ők maguk beállhassanak Karácsony mögé, miután saját miniszterelnök-jelöltjük nem lett még. Karácsony sokáig várt a bejelentéssel, egyesek szerint kérette magát az ügyben, végülis május 15-én elhangzott a döntése: indul az előválasztáson. A budapesti főpolgármesternek nem idegen ez a szerep: 2018-ban éppúgy az MSZP és a PM jelöltje volt a választásokon, de komoly vereséget szenvedett. A zuglói polgármesterből végül a főváros élére sikerült felkapaszkodnia, ám a kormányoldallal folytatott „szájkarate” és a kerékpársávok felfestésén túl nem sok maradt meg az átlagpolgárok fejében vele kapcsolatosan. Szerencsére persze a 2019-es helyhatósági választásokkor a kormányoldal által szajkózótt „alkalmatlan” jelző is kikopik lassan a neve mellől. Karácsony nem mellesleg nem is igazán a PM nevében, hanem az általa összegründolt új formáció, a 99 nevű mozgalom arculata alatt szeretne az előválasztás győztesévé válni. Az már csak halk kérdés, hogy Budapest vezetése most ténylegesen kinek a kezébe kerülhet, ha Karácsony „ráfekszik” a kampányra?

Teljes a csapat?

Úgy tűnik, hogy Karácsony bejelentésével teljessé vált a csapat. A politikai elemzők megszólalásai alapján nem várható már újabb jelentkező az ellenzéki térfélen és ez látszik a pártok megszólalásaiból is. Az LMP nem fog saját miniszterelnök-jelölttel kiállni, ők láthatóan Karácsony Gergely mögé állnak be támogatóként. A többi, az összefogásban résztvevő párt megtalálta már a maga jelöltjét. Az ellenzéki térfélen, az összefogáson túl érdemi szereplőként csak a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelenhet majd meg, illetve a jobboldali radikálisok között a Mi Hazánk esetében kérdés még, hogy ki lesz az ő „csúcsjelöltjük”, de mivel az előválasztásban és az ellenzéki összefogásban ők nem érdekeltek, nem is most fogják feltehetően bejelenteni, hogy kit támogatnak majd.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.