Online előválasztás
Online előválasztás

Kiber-kór! Vélt vagy valós veszély az előválasztásra?

A mai világban, amikor még a hackert is meghekkelik, és országunkban, ahol egy autokrata, antidemokratikus és egyre gyengébb jogállamisági lábakon álló rendszer akarja bármi áron fenntartani önmagát, mekkora esélye van annak, hogy a magyarországi előválasztásokat nem próbálják meg „szétrollkodni”.  Amikor olyan hacker támadásokról érkeznek hírek, hogy energiaellátó rendszereket, bankokat, sőt még az 5 évvel ezelőtti amerikai elnökválasztást is meghekkelték, naivitás lenne azt gondolni, hogy az ősszel esedékes online előválasztást nem próbálják meg befolyásolni a jelenlegi „uralkodó osztály” érdekeinek mentén.  Ne legyenek illúzióink: etika, erkölcs, skrupulus már jó ideje ismeretlen fogalmak a hatalom szintjén. Felettük nem létezik kontroll és azt tesznek, amit akarnak, vagy akár annak az ellenkezőjét manipulált adatokkal, információkkal alátámasztva, következmények nélkül, súlyos károkat okozva a nemzetnek.

Az ellenzéki előválasztás a Fidesz által csaknem egy évtizede kiiktatott kétfordulós választási rendszer első fordulóját hivatott pótolni, aminek akkori eltörlése tette lehetővé – egyéb trükkök bevetésével együtt – a Fidesz kétharmados győzelmét. Az előválasztás egyik legfőbb tétje a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyének megtalálása lesz, ami Orbán Viktor szemszögéből nézve egyáltalán nem mindegy. Az ő megítélése szerinti leggyengébb jelölt kiválasztása a cél, akit ő a legkönnyebben le tud győzni, mert már kellőképpen aláásatta trolljaival az illető hitelességét. Ennek tudatában nem nehéz kitalálni,  mire készüljön fel a hatpárti ellenzék.

Mérő László matematikus, pszichológus, egyetemi tanár a Telexen közzétett véleménycikkében olyan szcenáriót vázol fel, ami lehetővé teheti Orbán Viktornak, hogy akár megválassza leendő ellenfelét.  A Mérő-féle teória szerint ehhez elegendő pár százezer Fidesz hívő, „bátor partizán az ellenség hátországában”, aki hazafias kötelességének érzi a trollként történő fellépést imádott vezérének szolgálatában. Ennek kivédésére bemutat egy módszert, aminek azonban – saját bevallása szerint is – vannak szépséghibái.  Javaslata, mi szerint  legyen nyilvános, hogy kik szavaztak az előválasztáson, de maradjon titokban az, hogy ki, kire szavaz, némileg aggályos, főleg adatvédelmi okok miatt, de egyéni megbélyegzés szempontjából is. 

Mivel a veszély a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában válik igazán élessé, megfontolandó, hogy csak az előválasztás első fordulójában szavazásra regisztrált és ténylegesen leszavazott választópolgárok voksolhassanak a második fordulóba továbbjutott, legtöbb szavazatot kapott jelöltekre is. Így elkerülhető lenne a második forduló fideszes troll szavazatokkal történő elárasztása.

Az IT szektor jelenlegi fejlettségi szintjén a troll és hacker támadások széles palettája kínál lehetőséget alternatív „valóságok” kialakítására. Az ellenzéknek pedig rá kell állnia az orbáni gondolkodásmód hullámhosszára és előre látni mindazt, amit meg kell akadályozni és amire hathatósan és idejekorán reagálni kell. A bombabiztosnak hitt előválasztási szavazórendszer mellett további biztosítékokra van szükség a váratlan, nehezen kiszámítható manipulációk időben történő kivédésére. Most, hogy a Momentum elérte, hogy lehessen online regisztráció is az előválasztáson, a választás tisztaságának, átláthatóságának megteremtése kiemelten fontos annak érdekében, hogy az előválasztás betölthesse megfogalmazott célját: olyan közös, erős miniszterelnök-jelölt kiválasztását, aki a mögötte álló komoly támogatottsággal képes legyőzni Orbánt és rendszerét a 2022-es országos választáson.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.