Berg-Tordai vita Forrás: Partizán csatorna

Berg kontra Tordai – az első előválasztási vita

Az első előválasztási vitára hívta ki a Momentum jelöltje, Berg Dániel az ellenzéki összefogásban résztvevő többi párt képviselőjét a budapesti II. és III. kerület egy részét magában foglaló Budapest 04-es választókerületben. A házigazda a független Partizán csapata volt.

Ebben a választókerületben különösen izgalmasnak ígérkezik már az előválasztás is: olyan nagyágyúk csapnak össze, mint a Párbeszéd színeiben induló Tordai Bence; a Demokratikus Koalíció jelöltje, Kálmán Olga és a Momentumot képviselő Berg Dániel. Mindegyikük így vagy úgy, de ismert és valamennyire rutinos politikai szereplő. Tordai országgyűlési képviselő, Kálmán televíziós műsorvezetőből vált politikai szereplővé még a 2019-es önkormányzati (elő)választás idején, Berg pedig a II. kerület egyik alpolgármestere. Emiatt is különösen érdekesnek ígérkezett a vita, amiből Kálmán Olga sajnálatos módon kihátrált. Szerinte még nem zárult le a jelöltállítási időszak, így előválasztási vitának szerinte és az előválasztást szervező civilek állásfoglalása szerint nincs még lehetőség, hiszen a mezőny nem teljes.

Berg és Tordai máshogy gondolták, és állták a sarat a Gulyás Marci moderálta beszélgetésben. Számos érdekes témát érintettek a bő egy órás, szigorú keretek között zajló vitában. Napirendre került többek között a koronavírus-válság okozta károk mérséklése kapcsán a jövedelempótlás és az alapjövedelem kérdése is, utóbbiban meglehetősen eltérő álláspontot képviselt a két jelölt. Tordai szerint lényegében egy fix alapjövedelem jár mindenkinek és példaként hozta a pár hónapig a PM-es vezetésű I. kerületben alkalmazott támogatási rendszert. Berg szerint viszont differenciált segítségnyújtásra van szükség, és elsősorban a legrosszabb anyagi helyzetben lévőket kellene segíteni.

Szóba került az eurózónához való csatlakozás kérdése is: korábban a Párbeszéd ugyanis kifejezetten elutasító volt ezzel kapcsolatosan, Tordai Bence szerint mégis van lehetőség az euró bevezetésére, ám azt megfontoltan és körültekintően kell véghez vinni: közel sem mindegy, hogy milyen árfolyamnál állunk át az euróra. A Momentumot képviselő Berg Dániel viszont egyértelműen a mihamarabbi euróbevezetés mellett állt ki, kiemelve persze azt, hogy az árfolyam valóban nem mindegy, ám az eurózónához való csatlakozás komoly stabilitást jelentene a magyar gazdaságnak, ennek hatása pedig nem lebecsülendő.

Berg a vita egyik pontján jelezte, hogy Tordai – ahogy Kálmán Olga is – így vagy úgy, de az ellenzéki listán mindenképpen befutó helyet kaphat, vagyis az ő parlamenti helyük mindenképp biztosított, Dánielé viszont nem. Tordai erre azzal replikázott, hogy tapasztalt honatyákra van szükség, szerinte ugyanis már az első napon „meg kell találni az üléstermet”.

Összességében egy feszes, de kissé még csikorgó gépezettel induló vitát láttunk. Fontos azonban kiemelni, hogy ez az első ilyen szellemi összecsapás az előválasztás során, és minél több ilyet rendeznek, annál jobb. És igazából mindegy is, hogy megkapja-e az előválasztást szervező civilek „hivatalos” pecsétjét vagy sem, a nyertes ugyanis nemcsak az ott megjelenő politikus, hanem a tájékozódni akaró választó is.

Ilyen szempontból még inkább sajnálatos, hogy Kálmán Olga mondvacsinált okkal nem vett részt a csütörtöki párbajban.

Ezen a linken tekinthető meg a vita.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.