Donáth Anna: Nem hagyjuk, hogy EU-s pénzből lakoltassanak ki családokat Magyarországon!

Hajdúhadház fideszes polgármestere, Csáfordi Dénes embertelen módon, EU-s pénzt felhasználva lakoltatna ki 12 családot az Irinyi utcában található szociális bérlakásokból.

A családoknak azért kell elhagyniuk az otthonaikat, mert az önkormányzat 500 millió forintnyi EU-s támogatásból új szociális bérlakásokat épít. De a pályázati felhívás előírja, hogy minden érintett család lakhatásáról kötelező gondoskodni oly módon, hogy a korábbihoz képest a lakhatási körülményeik javuljanak.

Ezzel szemben az önkormányzat az Irinyi utcai családokat az otthonaik elhagyására szólította fel anélkül, hogy bármilyen lakhatási lehetőséget biztosítana nekik. Ráadásul egyértelműen jelezte a hivatal, bár megpályázhatják az új lakásokat is, de ne számítsanak arra, hogy nagycsaládosként újra beköltözhetnek. A legtöbb család ugyanis 6-11 gyermeket nevel. Mindezek ellenére a Csáfordi Dénes kikéri magának, hogy kilakoltatás történne.

A családok az Irinyi utcában nem csupán lakók, tisztességes emberek, akik rettentő nehéz anyagi körülmények között élnek, és bármilyen munkát elvállalnak, hogy biztosítani tudják gyerekeiknek a biztonságos otthont. Nem kérnek mást, csak igazságos és emberséges elbánást, hogy ne kelljen tovább félniük, vajon mit hoz a holnap, azon gondolkodniuk, lesz-e fedél a fejük felett, aggódni amiatt, elveszik-e tőlük a gyermekeiket. Ez a 12 család, ha elveszíti az otthonát, el kell-e, hogy menjen a városból, amit ismernek, az iskolából, ahol a gyerekek beilleszkedtek.

Ottjártamkor egy leírhatatlanul melegszívű, bátor és egyenes közösség fogadott. Nem panaszkodtak, nem vártak tőlem semmit, örültek, hogy van, aki meghallgatja őket.

Olvasható Donáth Anna Facebook bejegyzésében.

Forrás: https://www.facebook.com/donathannajulia.momentum

Az európaparlamenti képvieslő szerint a helyi önkormányzat visszaél az uniós támogatással, ezért levélben fordul az Európai Bizottsághoz az eset kivizsgálását, és a visszaélés megakadályozását követelve.

A felzárkóztatásra szánt támogatást úgy használja fel a hivatal, hogy azzal a hátrányos helyzetű lakosai hajléktalanná válnak. Az önkormányzatnak garanciát kell vállalnia arra, hogy senki sem kerül az utcára, és a családok a felújítás után visszatérhettek otthonaikba.

A Város Mindenkié csoport levélküldő kampányt is indított a családok védelmében, a kilakoltatások ellen. Donáth Anna arra kér mindenkit, hogy támogassák a kilakoltatás által fenyegetett hajdúhadházi családokat: küldjenek levelet a link segítségével a polgármesternek annak érdekében, hogy az önkormányzat egyetlen családot se tegyen utcára.

Forrás: https://www.facebook.com/donathannajulia.momentum/posts/316917419790875

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.