bojkott?
bojkott

Bojkott vagy öngyilkosság?

Két, Fidesz-pártisággal éppen nem vádolható közéleti szereplő is az ATV bojkottjára szólította fel az ellenzéki oldalt. De vajon kinek lesz ez így jó? Lesz-e így kormányváltás és az ellenzék megengedheti-e magának azt a luxust, hogy akár több százezer potenciális szavazót dobjon el magától?

A hír: Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró az ATV műsorainak bojkottjára szólította fel az ellenzéki szereplőket azután, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM számára engedélyezte a sugárzást a korábban a Klubrádió által használt budapesti 92,9 MHz-es frekvencián – ideiglenesen. TGM szerint az ATV újságíróinak fel kellene mondaniuk és szerinte „aki az ATV-ben nyilatkozik ezentúl (bármilyen színvonalasan), cinkosa lesz ennek a megvetendő akciónak.” A felhíváshoz csatlakozott a minap Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, ő is a csatorna bojkottjára szólított fel.

Eddig tehát a hír. Ám érdemes mindezzel egy picit alaposabban is foglalkozni, hiszen egy merőben szokatlan helyzettel állunk szemben: ellenzéki politikus ellenzéki közéleti szereplőket szólít fel arra, hogy a megszólalási lehetőségeik utolsó bástyáját is feladják.

A jelenség kitárgyalásához talán több mindent is érdemes azonban figyelembe venni, nézzük hát ezeket.

Az gyakorlatilag nyílt titok, hogy az ATV és a Spirit FM tulajdonosi köre (a Hit Gyülekezetéhez kapcsolódó cégekről beszélünk) és a jelenleg regnáló kormány között létezhet egy megállapodás – akár írott, akár íratlan formában –, ami szerint az ATV megmaradhat egyfajta ellenzéki sajtóorgánumnak, nem fogják olyan módon bedarálni, mint a megyei lapokat vagy éppen az egykori közmédiát. Ennek megfelelően számos elismert és közel sem kormánypárti elfogultsággal vádolható újságíró készíti az ATV aktuális műsorait: a Híradó mellett a közéleti vitaműsort, a Nap hírét vagy éppen a zászlóshajónak számító Egyenes Beszéd adásait. Ezek az újságírók ismertek, elismertek és kérdeznek kormánypárti vendéget éppúgy, mint ellenzéki megszólalót. Tehát látható, hogy legalább a látszatra ügyelnek a tulajdonosok, és hagyják dolgozni a független újságírókat. Mert ezek az újságírók függetlenek és valószínű, hogy ha érdemi befolyásolási kísérletre kerül sor, akkor veszik is a kalapjukat.

No, hát ezek azok az újságírók, akiket lemondásra (felmondásra) szólít fel Tamás Gáspár Miklós, ezen újságírók munkáját bélyegzi meg a filozófus. Jól van ez így?

Az közismert, hogy a már említett frekvencia használatáért kiírt pályázaton indult az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM is. Bár a pályázatukat érvénytelennek nyilvánították, egy piaci alapon működő rádiónál ez teljesen normális, hogy szeretne frekvenciához jutni és szeretne a versenytársainál, így a Klubrádiónál is szebb, jobb, ismertebb lenni. Ezzel nincs semmi baj, a Spiritre aligha lehet azt mondani, hogy olyan látványosan elfogult lenne egy irányban, mint a köznek csúfolt állami média.

Az, hogy megkapták használatra a Klubrádió által korábban használt frekvenciát, az nem jelenti azt, hogy a Spirit FM bármit is „szerzett” volna, neadjisten – TGM-et idézve – „morális értelemben rablott holmi” lenne. Ha valaki etikai tekintetben megkérdőjelezhetőt lépett itt, az nem más, mint az NMHH Médiatanácsa. Rájuk kell haragudni, az NMHH-t kell bojkottálni, nem az ATV-t.

TGM felhívásához – egy jól sikerült Egyenes Beszéd-beli szereplést követően – csatlakozott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is. Ő is bojkottálja az ATV-t, nem kíván eleget tenni a meghívásaiknak.

Hogy mit ér el mindezzel TGM és Hadházy? Ha csak ők ketten maradnak a bojkottban, akkor sokat nem, legfeljebb ők nem szerepelnek – na és, mondhatnánk, mi lesz akkor így velünk? Sokat nem veszítünk, lesz helyettük más. Persze az ellenzék nagy része is beleállhat ebbe a hullámba, az azonban már komolyabb károkat okoz. Hogy kinek? Nos… Elsősorban az ellenzéknek. Mondhatni politikai öngyilkosságot jelentene.

Hogy miért használtam ezt a meglehetősen erős kifejezést? Nos a válasz egyszerű: bár az ATV ma nagyjából csak 300 ezer körüli nézőt ér el, de ez 300 ezer potenciális választópolgár, ráadásul jó eséllyel nem a kormánypárti oldalt erősítenék szavazatukkal. Ezt a háromszázezer embert nem érné el az ellenzék, ezekhez nem jutna el az üzenetük. Persze, azért ez a szám valamivel kevesebb, legyünk megengedők, hiszen a 300 ezer ember egy része azért tájékozódhat más független forrásokból, az internetről, a Facebookról vagy éppen nézhet YouTube-videókat is ilyen céllal. De így is: megengedhető az a luxus az ellenzéki oldalon, hogy akár csak egyetlen szavazót is elveszítsenek? Aligha. Főleg akkor, amikor a köznek beállított állami médiába csak akkor hívják el az ellenzéki szereplőket, amikor kötelező; akkor is csak a kötelező köröket futják meg velük és már jöhet is a kormánypropaganda: láttuk, hogyan megy ez, láttuk 2018-ban és 2019-ben is. Ne legyenek illúzióink. Viszont máshova nagyon nem mehet el egy ellenzéki politikus csak úgy, nem ronthat rá csak úgy bármelyik sajtótermékre, mint Fekete-Győr András az Origo szerkesztőségére. Nincs hova. Van ugyan egy Klubrádió, néha az Info Rádióban is megszólalhatnak ellenzéki politikusok, de ennyi. A Hír TV a némi ellenzéki jellegű, a G-naptól a választásokig tartó közjátéktól eltekintve szintén nem ügyfél e tekintetben, ahogy szinte senki más sem. A közmédia? Azt meg, mint mondtuk, nem kell bojkottálni, bojkottálja ő saját maga az ellenzéket.

Összességében elmondható: az ATV bojkottálásával az ellenzék saját maga dobja, dobná el az utolsó jelentős megjelenési lehetőségét. És nem csak a primer, direkt szereplésről van szó, hanem az e megjelenésekből születő hírekről is. Sokkal nehezebb lesz így a még független online sajtóba is bekerülni hírként, hiszen nem lehet már csak átkapcsolni akkor az Egyenes Beszédre, hogy akkor nézzük, miről beszél az ország holnap? Nem lesz „… mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában …” fordulat a hírekben. És nem lesznek ott a nevek, a pártok nevei, az elképzelések, a vélemények, az ötletek.

És mindez kinek jó? Hát az biztos, hogy nekünk, választópolgároknak nem. Az ellenzéki politikusoknak sem. Egyedül a kormánypárti médiának és a kormányoldalnak. Mondhatjuk egyszerűbben is: ha az ellenzéki pártok és közéleti szereplők az ATV-s megjelenést bojkottálják, akkor Habony Árpád elégedetten dől hátra az ibizai klubban és rendel egy újabb kört, mert bejött, ami neki és a Fidesznek a legjobb: erőfeszítés nélkül szerezte meg a média teljes egészét úgy, hogy nem kellett erőből leuralnia azt.

Mit tehet hát az ellenzék, hogy mégse így legyen? Sok eszköze nincs: tüntetni most nem lehet, legfeljebb teraszt nyithat az NMHH székháza előtt. Egy valamit azonban megtehet: igenis legyen jelen az ATV-ben és a Spirit FM adásában is. Legyen ott és ott hívja fel a figyelmet a saját tevékenysége mellett arra, ami a magyar médiában zajlik. Ott kell lenni, hallatni kell a hangunkat így is. Viszont nem szabad a munkájukat még végző újságírókat megbélyegezni, nem ők adták oda a frekvenciát egy másik rádiónak. Szóval tessék tökösnek lenni és nem szabad menekülni: előre kell menni és kiállni. Jelen lenni. És az ellenzéki oldal lesz szíves nem úgy tekinteni az ATV-re, hogy valamilyen más megjelenési forma helyett van ott, hanem a YouTube-csatornát, Facebook-oldalt, TikTok- és Instagram-accounot kiegészítve van ott és ér el olyan embereket, akiket máshogyan nem. Figyeljünk, mert máshogy nem lesz ebből kormányváltás 2022-ben. Márpedig erre éppen lenne igény, ugye?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.