Nyitás utáni tömeg
Nyitás utáni tömeg

Hurrá! Védettek vagyunk!?

A kormányfő számmisztikája lebilincselő. Ezen a héten meglesz a mágikus 4 millió beoltott – szabad a gazda, mindent lehet. Kulturális és sport rendezvényeken maszk nélkül lehet részt venni, focimeccset teltházas stadionokban élvezhetünk. A kormány retorikája szerint már az első bármelyik vakcina beadásától kezdve védettek vagyunk, amit tanúsít az oltottsági igazolvány, melyet akármelyik vakcina 1. dózisa után néhány nappal meg is kapnak postán az érintettek. Csakhogy a valóság erre rácáfolni látszik. A Heti napló szerkesztője, Sváby András szervezetéből 0=nulla ellenanyagot mutatott ki az antitest vizsgálat 2 héttel a Sinopharm 1. adagjának beadása után; ugyanerről számolt be három közeli ismerősöm, ugyancsak a kínai vakcina beadása után 2 héttel. A Pfizer 1. dózisának felvétele után 1 héttel egy barátom Covid pozitív lett, miután 40 fokos lázzal, rosszulléttel tesztelést kért háziorvosától. 

Az Európai Unió által jóváhagyott, közösségi beszerzésű vakcinák leírásában megtalálható, hogy mikor milyen mértékű védettségre lehet számítani. Ez minden vakcina esetében úgy alakul, hogy az első után csak 1-2 hét múlva következik be valamilyen szintű, de 50% alatti védettség, majd a második dózis beadása után még általában 2 hetet várni kell az adott vakcina által garantált 80-95% körüli immunitás kialakulására.

Vegyük a miniszterelnök kedvenc „laboratóriumát”, Ausztriát: a stadionokban maximum fél házas meccseket tarthatnak, és kötelező a maszk viselése.  De vehetjük akár „a hanyatló nyugathoz tartozó” Németországot is: a második dózis után 2 héttel adják ki a védettséget igazoló kártyát, illetve a korábban már Covid fertőzésen átesettek számára 1 dózist írnak elő, ami után szintén 2 hét a várakozási idő. Izraelben 50% feletti átoltottság után – ami mindkét vakcinát jelenti –  került sor komolyabb nyitásra. A sokat emlegetett varázsige a „nyájimmunitás” eléréséhez viszont az újabb, agresszívebben terjedő és fertőző mutánsok miatt már 80% feletti, mindkét dózissal történő átoltottság szükséges a szakma álláspontja szerint.

A hamis biztonságérzet kialakulását megakadályozandó, nézzük a tényeket: a 4 millió beoltott nem mérvadó, mert ebből még 2 millió nem kapta meg a 2. dózist; a 2. dózis után 2 héttel állíthatjuk, hogy védettek vagyunk (a kínai vakcinánál lehet, hogy ez csak a 3. dózis után mondható ki, amiről még szó sincs jelenleg).  Biztosra úgy mehetünk, ha a maszk viselését elviseljük még néhány hónapig, és a 1,5-2 méteres távolságot megtartjuk. Az eddigi kutatások és felmérések alapján egyelőre nem remélhető az, hogy 5 millió magyar embernél több elfogadja és önként felveszi bármelyik vakcinát. Ha hozzáadjuk ehhez a Merkely professzor által 4 millióra becsült, a fertőzésen már átesettek számát, amit egyenértékűnek tekint a jelenlegi szakmai álláspont az 1. dózis meglétével, akkor a következő látszik: van 9 millió első oltással rendelkező, védettnek nem tekinthető állampolgár, szemben a nem több, mint 2 millió teljes védettséget szerzett lakossal.  Ebben a számításban ugyan a találgatás és a „sacc-per-kb” túl nagy szerephez jut; az viszont látszik, hogy a fertőzésveszély még távolról sem múlt el.

A mérleg nyelvét alaposan elbillentheti az az 5 millió körüli oltásellenes, akiken borulhat az egész nyájimmunitás elmélet. A ránk boruló homályos ködben úgy tudnánk védettség ügyben némileg tisztábban látni, ha Ausztriához és több más nyugati országhoz hasonlóan minden magyar állampolgár heti 1 db ingyenes Covid antigén tesztet kapna saját védettségi szintjének ellenőrzésére.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.