Petry és az igaz magyarok

Szép kis kalamajka keveredett abból, hogy a korábbi magyar válogatott futballista, a Hertha BSC kapusedzője, Petry Zsolt elnyilatkozta magát egy hete a Magyar Nemzetben. Gondolom, az ügyet mindenki ismeri, a futballszakmai kérdések megvitatása mellett a Zsolti tett egy-két keresetlen megjegyzést LBMTQ- és migráns témakörben. Semmi extrát nem mondott, Magyarországon azt a jobboldali újságírót és politikust, aki ennél nem mond százszor cifrábbat, nem is lehet komolyan venni.

Az ügyből mégis egetrengető balhé lett, ugyanis Petry munkaadójának nem tetszett, hogy a klub nyíltan vállalt értékeire fittyet hány egy alkalmazottjuk, ezért seperc alatt kirúgták. Én magam azt gondolom, a reakció túlzott volt, elég lett volna egy fegyelmi és/vagy pénzbüntetés. Nem azért, amit mondott, hanem azon oknál fogva, hogy a szerződésében ott állt feketén-fehéren, hogy mint a Hertha alkalmazottja, nem nyilatkozhat ilyet.

A magyar jobboldal felhorgadása épp ezért szánalmas, hiszen itt nem a véleményszabadság eltiprásáról van szó, hanem egy munkahelyi előírás megszegése miatti retorzióról. Csak közbevetőleg: egy időben egy külföldi tulajdonban lévő kiadónál dolgoztam. Ott a tulaj soha, semmilyen tartalmi kérdésbe nem szólt bele, de azt kikötötte: az ő lapjaiban nem lehet a halálbüntetés mellett agitálni. Kérdem én, ha ennek ellenére írok egy vezércikket, hogy akasszák fel a gyilkosokat, akkor megsértődhettem volna, ha elbocsájtanak?

De vissza Petryhez! Azt mondtam, ugye, hogy túlzott volt a klub reakciója. De akkor hogyan minősítsem az igaz magyarok válaszreakcióját? Számos jobboldali potentát levegő után kapkodva tiltakozik, a külügyminiszter bekérette a budapesti német nagykövetet, Gulyás Gergely pedig a mai német viszonyokat összevetette a
harmincas évekbeliekkel (igen, amikor Hitler megszerezte a hatalmat), a megélhetési mélymagyar publicista meg petíciót indított az ügyben. Őrjöngenek, mert elviselhetetlen, hogy a liberális véleményterror tovább pusztít, arról nem is beszélve, hogy megint „báncsák a magyart”.

Az már csak folyomány, hogy a kvázi hitlerezést a németek is rossz néven vették, így lesz a bolhából elefánt, sőt: lassan egy megtermettebb mamut.

Viktor meg elégedetten göcöghet, az ilyen harci helyzetek mindig jól összerántják az ő szavazótáborát. Az esetleges német bosszútól meg –  ahogy korábban egy más ügyben az ottani köztévé fogalmazott – Orbánnak nem kell tartania három ok miatt: Mercedes, Audi, BMW.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.