Az a mágikus két és fél millió

Ez a két és félmillió beakadt a mi Viktorunknak. Valami miatt kitalálta, hogy ez a beoltottságnak az a szintje, aminél már elkezdhetünk fellélegezni. Nos, ahogy anno a szocializmus keményebb érájában, az ötéves tervek időszakában, most is a főnök által meghatározott elképzeléshez kellett idomítani a valóságot. Orbán megmondta, hogy Húsvétra meglesz a két és félmillió, s hogy a tévedhetetlensége újra bizonyítást nyerjen, folyt az oltás szakmányban, szerintem még a locsolkodó fiúk is piros tojás helyett szurit kaptak ajándékba.

Mikor keddre meglett a két és fél, a kormányfő büszkén bejelentette, hogy már másnaptól jöhetnek a könnyítések. Vegyük ezeket most sorba!

Vannak olyanok, amiket már rég be lehetett/kellett volna vezetni – ahogy ezt Fekete-Győr András is javasolta már – , ugyanis semmi közük az átoltottság arányához. Meg lett hosszabbítva a boltok nyitvatartása (logikus, jobban eloszlik a tömeg), és rövidebb az éjszakai kijárási tilalom, a nyolcórás esti zárásra pedig eddig sem volt épeszű magyarázat. Aztán van olyan „könnyítés”, ami valójában szigorítás: az üzletekbe mostantól egyszerre kevesebben mehetnek be vásárolni. Ezt lazításnak nevezni túlzás, mint ahogy azt is túlzás lenne állítani, hogy ez a döntés nem késett meg jelentősen. Könnyítés még, hogy a nem alapvető szükségleteket kielégítő boltok is kinyithatnak. Azt gondolom, ezzel komolyabb baj nincs, hiszen ahova tömegével áramlanak a vásárlók, eddig sem voltak zárva.

Az igazán aggasztó az iskolák újranyitása április 19-én. Ugyanis a két és fél millió beoltott nem két és fél millió védettet jelent. Azok száma nagyjából másfél millió lehet, a kétszer beoltottak és a betegségen már túlesettek csapata ugyanis nagyjából ekkora. A tanárok többsége az első oltáson van csupán túl (ráadásul csak néhány napja), azaz ők az iskolanyitásra sem lesznek biztonságban. Mint ahogy azok a szülők sem, akiknek a gyereke a suliból hazahurcolhatja a vírust. Aki erre legyintene, hogy ez nem reális veszély, annak mondom: kollégám pár hete kórházba került, a covid-osztályon 27 betegből 27-nél valószínűsítették, hogy a gyerekétől kapta el.

Szóval lehet, korai volt kedden ünnepelni és nyitásról dönteni.

Főleg azok után, hogy ugyanezen a napon szomorú rekordot felállítva 311-en haltak bele a járványba.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.