“A király meztelen!”

Befulladt a hétvégi nagy oltókampány.

Ami egyébként mindentől függetlenül árulkodó és tipikus, hogy a “modern Magyarország”, a kormányzati digitális kompetencia, az IKT-alapú szervezés ma, 2021-ben az, hogy “SMS-ben majd értesítünk”. Végül is a Facebook-videón közzétett miniszterelnöki kinyilatkoztatás mellett csak a szokásos, nincs itt semmi látnivaló, tessék oszolni kérem, ez a begépelt-kinyomtatott-visszaszkennelt körlevelek világa (a gyakorlottabbaknak már pdf, kezdők még néha leragadnak a képformátumnál), ahol az “okosváros” az, hogy építsünk szállodát, az “okostankönyv” a nyomtatott kötet pdf-változata, a digitális oktatás a mobillal lefotózott és email-mellékletként elküldött házi feladat és a munkaidőnyilvántartót excelben töltöd ki, de kinyomtatva kell leadnod.

Még emlékszünk 2013. márciusának Nagy Telére – az akkor küldött belügyminiszteri SMS-ek részei lettek a közös történelmi emlékezetnek. Az, hogy megint SMS-üzenetek formájában manifesztálódott az „oltakozással” kapcsolatos logisztikai sajátlábonlövés, nem más, mint a tíz éve a mindennapjainkba beleégett „Orbán-rendszer”.

Tíz év alatt a rendszer elfoglalta a megfelelő kulcspozíciókat, lefektette az alapvető szabályokat; mégpedig úgy, mint a hülyegyerek a homokozóban: tehetem, tehát meg is teszem, és ha kritizálják azt a kisvonatot, hát majd meghosszabbítom Felcsútig. Közben az idő telt, a többi szülő először csak óvatosan köhhentett, vagy udvariasan félrenézett, majd esetleg kissé felemelte a hangját, majd aki tehette, egyszerűen megunta, és keresett másik játszóteret.

Maradt a hülyegyerek egyedül, elszedte, begyűjtötte az összes dömpert és lapátot, és egy idő után maga is elhitte, hogy az esőfelhőt is a szomszéd Gyurika-apuka fújta a feje fölé, ha megázott, és elég egy rendeletet hoznia, ha azt szeretné, hogy nyugaton keljen fel a Nap. Baj van az oktatással? Nem baj, kitalálok én tantervet, tananyagot. Nosza teremtsünk Hivatalt, minél több Íróasztalt és mögöttük Illetékest a magunk képére és hasonlatosságára, akik majd elbírálnak, kiutalnak, majd megmondják a sajtótájékoztatónak nevezett kinyilatkoztatásokon, hogy a digitális oktatás sikeres, hiszen az átlagosztályzatok nem rosszabbak, mint tavaly. Reflexió nincs, minek, csak akadékoskodik az a sok Lucifer – vannak viszont egyenkonferenciák, ahol egyentankerületvezetők ismétlik az egyenszöveget, hogy milyen szuperül oldották meg a helyzetet. És látá Minden Intézkedők Legnagyobbika, hogy ez jó. Legalábbis onnan biztos; az, hogy innen ez egy „ami kerek, emeljük, ami szögletes, gurítsuk” világ lett, senkit sem érdekel.

Egészségügy? Gazdaság? A példákat a maga területéről, azt hiszem, napestig tudná mindenki sorolni. Kisebb-nagyobb abszurditások, csak a statisztikának szóló adatszolgáltaltatások, hivatali mellébeszélések és értetlenkedések – ami „békeidőben” még akár el is megy: hozzászokunk, alkalmazkodunk, legyintünk. (És amikor az Illetékes nem figyel, röhögünk rajta.)

De most megjelent egy vírus a homokozóban – ami egy éve nem képes megtanulni, hogy neki kaszinóban nem szabadna terjednie, és nem hallgat a megátalkodottja egy Nemzeti Konzultációra sem. Egy dologgal lehetne visszaszorítani: tömeges és gyors védőoltás megszervezésével. Ezt még SMS-Magyarország is belátja, nincs mese, nincs más lehetőség: nekidurálja magát, nagy levegőt vesz, összeszed minden információt és logisztikát a saját képére formált világból a saját képére formált érzékszervei alapján, ugrik egy nagyot és… óriásit taknyol.


Mi meg csak reméljük, hogy nem temet maga alá minket.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.