Budapest, 1992. szeptember 16. Antall József miniszterelnök az Országgyűlés ülésén. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Tetszettek volna forradalmat csinálni!

Emlékeznek rá, ki és miért mondta ezt:

Tetszettek volna forradalmat csinálni!?

Antall József, a harmadik magyar köztársaság első miniszterelnöke fakadt így ki, amikor a szemére vetették, hogy miért „éltek túl” az előző rendszer prominensei. Igen, a mi békés átmenetünknek bő három évtizeddel ezelőtt ez volt az ára: a Kádár-korszak sötét figurái –persze nem csak ilyenek voltak, de azért akadt belőlük bőven – vígan és dalolva élhettek a rendszerváltozás után is, mi több, az állampárt megtarthatta vagyona nagy részét, sőt bizonyos fontos pozíciókat is a közéletben.

Mint arra a Momentum vasárnap bemutatott programja rávilágít, valami hasonló helyzet van most is, mint 1989-ben. Van az állampárt, amit most MSZMP helyett FIDESZNEK hívnak, s amely foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomhoz. S vele szemben állnak a rendszerváltó erők, amelyek arra készülnek, hogy a kormányon lévők hatalmát, a képmutatóan Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) nevezett elnyomó gépezetet lebontsák.

Lehet, egyesek, sőt a többség szerint a FIDESZ bebetonozta a hatalmát, s ha jövőre elveszíti a parlamenti választásokat – és hitem szerint tényleg elveszíti –, akkor is minden Orbán kezében marad: az állami vagyon, a közmédia, az ügyészség, a bíróságok, a felsőoktatás és még hosszan sorolhatnám. Szóval lehet, hogy Antall József akkori szavai ma is sokak fülében visszacsengenek, és tetszene a forradalomcsinálás, de van más, békés megoldás is.

Erről beszélt, Fekete-Győr András, amikor felvázolta, hogy mik lesznek az új kormány legfontosabb feladatai a választási győzelmet követő harmadik, harmincadik és háromszázadik napjáig. Ha ezt következetesen végigvisszük, akkor valóban lebontható lesz a NER, és helyreállhat a békés, demokratikus berendezkedés.

A választásokon csak simán győzni kevés! Ha 2/3-dal nyerne az ellenzéki koalíció, ami a magyar választási rendszer egyenlőtlenségei miatt nem lehetetlen, akkor parlamenti eszközökkel vihető véghez az új rendszerváltás. Ha csak egyszerű többséggel nyerünk, akkor a helyzet bonyolultabb lesz, de az orbáni alaptörvénybe bebetonozott törvények akkor is megváltoztathatóak, akkor ezeket népszavazással kell jogerőssé tenni.

Szóval akár így, akár úgy, de szükség van az Önök, a Ti támogatásotokra, mert Orbán rendszerét csak együtt tudjuk lebontani.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.