Сделано в CCCP

Előre szólok: ez egy rosszindulatú bejegyzés lesz! (De ez csak a végén derül majd ki.) Viszont filmtörténetileg érdekes!

Szóval Máriássy Félix rendezésében forgatták 1950-ben a Kis Katalin házassága című filmet, olyan nagyágyúk főszereplésével, mint Mészáros Ági, Szirtes Ádám, Pécsi Sándor, Ruttkai Éva, Ajtay Andor és – a szakzsargonnak megfelelően – még sokan mások.

Nem akarom az egész, természetesen a korszellemnek megfelelő sztorit elmesélni, mert a mondanivalóm szempontjából nem érdekes, csak egyetlen jelenetet emelek ki.Történik, hogy a szövőgyárba a vacak, nyugati (imperialista) országokból készült szővőgépeket korszerű szovjetekre cserélik le. Éjszaka a reakciós mérnök belopakodik, szemmel láthatóan őt is lenyűgözi az új masinák nagyszerűsége – a kamera rá is közelít a feliratra: Сделано в CCCP, azaz készült a Szovjetunióban –, de képtelen ezt beismerni, ezért valamit elront rajtuk, hogy másnap bebizonyosodjon: vacakok a szovjet gépek. Persze az ármánykodása lelepleződik, s a nézők megnyugodhatnak: amit CCCP-ben csinálnak, az nagyon jó.

Ezt a filmet a nyolcvanas években egy zárt körű vetítésen láttam, és utána beszélgethettünk a rendező özvegyével, mellékesen a film forgatókönyvírójával, Máriássy Judittal. Sok érdekeset mesélt, de a legjobban az maradt meg bennem, hogy ebben a jelenetben a valóságban az akkor tényleg korszerűnek tekintett svájci gépek voltak, csak a hatás kedvéért rakták rájuk a Сделано в CCCP táblácskákat.

És hogy jön ez ide?Orbán Viktor pénteken bejelentette (vagy kijelentette), hogy – nyilván a lakosság körében lévő bizalmatlanság eloszlatására – ő a kínai vakcinával szeretné magát beoltatni, mert szerinte az a legjobb.Szóval amikor majd látjuk, hogy Orbán oltat, s a kamera ráközelít a vakcina feliratára, ott biztosan az fog állni: Made in China. Ahogy ezt a forgatókönyvben előre megírták…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.