Összefogás

Szabad-e bárkivel összefogni?

Ha egyetlen szóval szabad csak válaszolnom a feltett kérdésre, egyértelműen azt mondom, nem. Egyébként meg azt mondom: attól függ kivel és miért.

Abban egész biztos vagyok, hogy a Fidesszel nem szabad összefogni (persze egyes részkérdésekben bárkivel lehet egy véleményen lenni, együtt dolgozni), ez nem is kérdés. Akkor sem, ha mondjuk a 2022-es választások úgy alakulnak, hogy koalícióban tudna csak Orbán újból kormányt alakítani, s a Momentumnak ezért mindent megígérne: pénzt, paripát, fegyvert.

Elvi okokból sem lenne ez vállalható, és gyakorlati okokból sem – láttuk, mi történt az SZDSZ-szel, amikor az 1994-es választások után hasonló elvtelen kompromisszumot kötött a Horn Gyula  vezette szocialistákkal. Szóval ez ki van zárva. Mondjuk józanul gondolkodva ez fel sem merül.

Viszont nagyon is felmerül, hiszen jelenleg is működik a közösködés az óbaloldallal és a kétes múltú (?) Jobbikkal. Szóval az a kérdés: velük szabad-e együttműködni, velük, ilyen szövetségesekkel szabad-e nekimenni a 2022-es választásnak?

Szabad. Sőt: kell!

Elhiheti mindenki: Churchill és Roosevelt sem volt oda, hogy Sztálinnal kell szövetkeznie, de tudták, Hitler legyűrése mindennél fontosabb. És anélkül, hogy Orbánt a Führerhez, vagy mondjuk Gyurcsányt Sztálinhoz akarnám hasonlítani, de a párhuzam mégis adott: a jelenlegi rablólkormány leváltása mindent felülír.

És ha ez megtörtént, akkor – ahogy a nagy hármas is anno, 1945 után – elkezdhetünk egy jobb világot építeni.

Utóirat: Persze azért célszerű a közösködésben is elvszerűnek maradni, s nem beállni vállalhatatlan jeöltek mögé, mint legutóbb Borsodban, a rasszista jobbikos esetében.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.